Nederlanders positiever over energietransitie door oorlog in Oekraïne

19.09.2022 | Nieuws Jan de Wit

Nederlanders positiever over energietransitie door oorlog in Oekraïne

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen is dertig procent van de Nederlanders positiever geworden over de energietransitie, dat blijkt uit een opinieonderzoek van Motivaction in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Het verlangen is groot om met duurzame energie minder afhankelijk te worden van fossiele energie uit Rusland”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot 30 procent meer draagvlak voor de energietransitie en maar liefst 80 procent van de ondervraagden vindt investeren in schone energie (zeer) belangrijk.

45 procent van de ondervraagden is voorstander van duurzame elektriciteitsopwekking en 44 procent van isoleren. Dat is een toename in vergelijking met eerder onderzoek uit 2021, toen was respectievelijk 24 en 13 procent voorstander.

Opvallend is dat ruim een derde van de mensen ook meer windmolens en zonneparken in de eigen gemeente wil. Dit sentiment is door de oorlog in Oekraïne toegenomen. 46 procent vindt de energietransitie niet snel genoeg gaan.

Van de respondenten heeft 46 procent namelijk zorgen over de energiecrisis, waarbij de persoonlijke zorgen over de energierekening het grootst zijn. Dit was het geval bij 84 procent van de ondervraagden.

RuslandOekraineenergietransitieMotivactionNederlandse Vereniging Duurzame Energienvdeolof van der gaag Hernieuwbare energiefossiele energieisolerenaardgasGronings gasenergiecrisis energierekeningopinieonderzoekzonneparken

Bedrijvenregister

Agenda

Training: De Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
27 september 2022
09:30
Mechelen, België

SMA

Lees verder

Webinar: Sunny Design Expert

Logo SMA
27 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Easee Laadpalen

Logo Solarclarity
27 september 2022
16:00-17.00
Online

Solarclarity

Lees verder

Training: SolarToday & SolarEdge training

Logo SolarToday
27 september 2022
15.00
SolarToday Dokkum

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu