Nederlands energienet meer dan 99,99 procent betrouwbaar

03.03.2022 Jan de Wit

Nederlands energienet meer dan 99,99 procent betrouwbaar

In 2021 heeft het Nederlandse energienet een betrouwbaarheidsscore boven de 99,99 procent gehaald, dat meldt Netbeheer Nederland. Hiermee blijft het Nederlandse energienet één van de betrouwbaarste ter wereld.

In 2021 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers bijna 20 minuten geen stroom en 48 seconden geen gas door storingen. Dat is de jaarlijkse gemiddelde uitval. Hiermee komt de betrouwbaarheid van de gas- en elektriciteitsnetten neer op ruim 99,99 procent.

Mensen en bedrijven krijgen gemiddeld eens in de 3 jaar te maken met een stroomstoring en eens in de 140 jaar met een gasstoring. Een storing wordt vooral veroorzaakt door schade door graafwerkzaamheden en storingen bij ouder wordende materialen. Dit is in ongeveer 60 procent gevallen de oorzaak.

Netbeheer Nederland ziet storingen in ouder wordende materialen als een steeds belangrijk wordende storingsoorzaak. De energietransitie zorgt voor het zwaarder belasten van de materialen die hierdoor sneller kunnen verouderen.

De jaarlijkse uitvalduur in 2021 ligt lager dan dat van de afgelopen jaren. Storingen worden door modernisering en digitalisering van het energienet steeds sneller opgespoord en verholpen. Ook het groeiend aantal slimme meters, storingsverklikkers en op afstand bestuurbare schakelaars zorgen ervoor dat storingen steeds sneller gesignaleerd en opgelost kunnen worden.