Nederlandse thuisbatterij die op alle omvormers past komt eraan

01.08.2022 Simone Tresoor

Nederlandse thuisbatterij die op alle omvormers past komt eraan

De Nederlandse start-up Charged heeft een thuisbatterij ontwikkeld, die in de toekomst deel uit moet gaan maken van een ecosysteem van connected apparaten om energie te genereren en op te slaan.

Er is een crowdfundingsactie gestart om de Sessy, die 2750 euro kost, op de markt te kunnen brengen. De Sessy wordt volledig in Nederland geproduceerd.

Er is een slimme lezer ingebouwd die de elektriciteitsprijs monitort. Bij gunstige stroomprijzen kan de accu opgeladen worden, en bij hoge prijzen kan de stroom weer verkocht worden. 

De accu zelf is niet zo bijzonder: 5kWh opslagcapaciteit op basis van lithiumferrofosfaat-technologie, beter bekend als lfp. Er is een omvormer met een vermogen van 2 kilowatt geïntegreerd.

De markt in Nederland voor accu's om zonne-energie op te slaan is nog niet zo groot, door de salderingsregeling. Volgens Charged kan deze accu de eigen consumptie van de zonnepanelen met 30 procent verhogen, van gemiddeld 30 tot 50 naar 60 tot 80 procent.

De accu moet werken met alle merken zonnepanelen en omvormers. Dit is bijzonder omdat de meeste batterijen die nu op de markt zijn alleen werken op een omvormer van hetzelfde merk. De Sessy kan in veel gevallen gewoon via de stekker in het stopcontact aangesloten worden.