Netbeheerders publiceren investeringsplannen tot 2031

02.11.2021 Jan de Wit

Netbeheerders publiceren investeringsplannen tot 2031

Nederlandse netbeheerders hebben hun ontwerpinvesteringsplannen voor het net op land en op zee voor de periode van 2022 tot 2031 gepubliceerd, en opengesteld ter consultatie tot en met 29 november. In de plannen staat beschreven waar ze de komende tien jaar verwachten te investeren in uitbreiding en onderhoud van het hoogspanningsnet.

De netbeheerders hebben deze consultatieronde ingelast omdat ze maatschappelijke partijen eerder willen betrekken in het proces. Volgens Netbeheer Nederland geeft dat meer mogelijkheden om in te spelen op de behoeften in de samenleving.

Coteq Netbeheer, Enduris en Stedin, Enexis Groep, Gasunie, Liander, Netbeheer Nederland, RENDO Groep, TenneT en Westland Infra hebben daarom allemaal een uitleg gegeven per concept-investeringsplan. Het uiteindelijke plan wordt rond 1 januari 2022 gepubliceerd en aan de Autoriteit Consument & Markt en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat worden aangeboden.

“We zitten in een uitdagend tijdperk met grote klimaatambities. Dit heeft grote impact op het huidige elektriciteitsnet en brengt voor TenneT een sterk groeiend portfolio met zich mee. Tegelijkertijd ligt er een significante onderhoudsopgave om het bestaande net ook in de toekomst betrouwbaar te houden. Een uitdaging die vraagt om slimme oplossingen en brede samenwerking”, aldus Maarten Abbenhuis, COO van TenneT.