Netbeheerders willen snelle aanpassing wet- en regelgeving voor efficiënter elektriciteitsnet

28.03.2022 Jan de Wit

Netbeheerders willen snelle aanpassing wet- en regelgeving voor efficiënter elektriciteitsnet

Onder andere Netbeheer Nederland, TenneT, Liander en Stedin hebben de Rijksoverheid en toezichthouders opgeroepen om versneld nieuwe spelregels te introduceren om het elektriciteitsnet slimmer en dus efficiënter te gebruiken. De netbeheerders beroepen zich daarbij op een recent rapport van onderzoeksbureau CE Delft.

Op dit moment staan er enkele duizenden producenten van groene stroom en bedrijven op de wachtlijsten van netbeheerders. Onderzoeksbureau CE Delft heeft in opdracht van Netbeheer Nederland mogelijke beleidsmaatregelen op een rij gezet.

Door snelle herziening van verouderde wet- en regelgeving, tariefstelsels en subsidies zien de netbeheerders mogelijkheden om ook op de korte termijn de schaarste op het net te verminderen en te bouwen aan het energiesysteem van de toekomst.

CE Delft heeft acht beleidsmaatregelen uitgewerkt hoe het net efficiënter kan worden benut. Met slimme (financiële) prikkels kunnen technieken zoals opslag worden gestimuleerd, worden gebruikers geprikkeld om een maatschappelijke optimale afweging te maken van hun energieverbruik en kunnen bedrijven gebruik maken van de overcapaciteit in het netwerk.

Veel van de wetten en regels over het energiesysteem stammen nog uit een tijd waar fossiele energie de boventoon voerde. Zo worden gebruikers veelal niet gestimuleerd om hun energieverbruik af te stemmen op het energiesysteem en weten netbeheerders maar beperkt waar zij welke infrastructuur moeten bouwen.

In het rapport staat ook een aantal beleidsmaatregen waar de netbeheerders zelf mee aan de slag kunnen. Netbeheer Nederland zegt daaraan gehoor te gaan geven.