Nieuwbouwwijk plaatst zonnepanelen aan verkeerde kant dak

30.04.2021 Joyce Beuken

Nieuwbouwwijk plaatst zonnepanelen aan verkeerde kant dak

In een nieuwbouwwijk in Noordwijk zijn zonnepanelen op minimaal dertig huizen aan de verkeerde kant gemonteerd. Hierdoor valt de opbrengst flink tegen onder buurtbewoners.

Bewoners Maartje Beekman en Stephan Damen laten aan Omroep West weten dat hun tien panelen net zoveel stroom opwekken als 2,5 panelen die goed gemonteerd zouden zijn. “Ze hadden makkelijk op het zuidoosten kunnen liggen, maar het merendeel ligt op het noordwesten”, meent Beekman, die zo’n twee jaar in de wijk woont.

Zichtbaarheid
Toch is er wel degelijk nagedacht over de ligging van de panelen. De gemeente had een aantal eisen voor het ontwikkelingsplan vastgesteld. De panelen mochten van buiten de wijk niet zichtbaar zijn, omdat er een zekere samenhang moest zijn met de dorpskern. De woning van Beekman en Damen is echter niet zichtbaar vanaf de weg en hun panelen evenmin.

Dak moet volop benut
De gemeente geeft in een verklaring aan dat de oriëntatie van een deel van de woningen voor de zonnepanelen niet optimaal is geweest. Met de ontwikkelaar komen Beekman en Damen niet verder. Daarom hebben ze een brief geschreven aan de gemeente waarin ze hun verbazing uiten over het feit dat de panelen nauwelijks in de zon liggen. Ze hopen met de brief ook te bereiken dat er voor de bouw van de rest van de wijk beter wordt nagedacht over de plaatsing van de panelen.

GroenLinks-raadslid Cynthia Maan stelt in de gemeenteraad van Noordwijk vragen aan het college over het incident. “In de discussie over de energietransitie wordt zonne-energie op daken gezien als optie met relatief weinig weerstand en juist veel maatschappelijk draagvlak. Je moet de mogelijkheden volop benutten.”