Nieuwe concept RES'en genoeg om klimaatdoelen te halen

01.07.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Nieuwe concept RES

De huidige plannen op het gebied van duurzame energie uit zon en wind zijn voldoende om voor 2030 de klimaatdoelstellingen te kunnen hebben behaald. Dat schrijft De Volkskrant op basis van een analyse.

Uit de dertig gepresenteerde Regionale Energie Strategieën blijkt dat er voor in totaal 54,9 TWh aan duurzame stroom geproduceerd kan worden. Dit is ver boven de gewenste 35 TWh uit het Klimaatakkoord. Met name het aandeel zonne-energie is gegroeid, doordat plannen voor windenergie veel negatieve feedback ontvingen.

Turbine pleegt inbreuk
De plannen zullen niet allemaal werkelijkheid worden. De nieuwe concepten van de RES'en zijn een verbetering van de versies van enkele maanden geleden. Deze plannen worden gezien als de basis voor de definitieve uitvoering.

Opvallend is de toegenomen inzet van zonne-energie. Regio’s zien af van plannen voor windturbines als gevolg van vele protesten door inwoners. De windturbines zouden een aanslag plegen op het uitzicht, waardoor zonne-energie in populariteit is toegenomen binnen de Strategieën.

Elf regio’s hebben hun doel in TWh weten te verhogen. Zes regio’s komen lager uit, de rest is nagenoeg onveranderd gebleven. Met name Flevoland, Friesland en Rivierenland hebben hun aandeel ruimschoots weten te verhogen.

Opbrengst paneel herberekend
Was regio Noord-Holland Noord een jaar geleden nog van plan om 75 nieuwe windturbines in te tekenen, inmiddels zijn dat er slechts 14. De vele reacties komen onder meer door het feit dat er al turbines gerealiseerd zijn in Hollands Kroon waar veel inwoners op uitkijken. “Dat heeft de gevoelens rond wind beïnvloed”, zegt Wies Thesingh, programmamanager regionale energiestrategie van Noord-Holland Noord

Het is echter ook niet zo dat bestuurders massaal voor zonne-energie hebben gekozen, klopt vertelt Thesingh aan De Volkskrant. “De landelijke rekenmethodiek voor zonne-energie is onlangs aangepast, waardoor de opbrengst per paneel nu hoger is. Ook tellen daken op het noorden tellen nu mee. In onze RES is een beperkt aantal nieuwe zoekgebieden voor zonne-energie meegenomen, maar door de nieuwe methodiek is het aandeel van zonne-energie wel gegroeid.”

Ambitieus plan
Dat er hoog is ingezet is enkel wijs, meent Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Door problemen met netwerkcongestie en afname van het maatschappelijk draagvlak zal de uiteindelijke hoeveelheid ongetwijfeld afnemen. “De 35 terawattuur uit het Klimaatakkoord wordt zeker wel gehaald, en dat is mooi nieuws.” Maar hier zullen we niet ver boven zitten volgens Van der Gaag.

windturbineszonnepaneelzonneparkenregionale energie strategieRESzonne-energie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu