Nieuwe norm voor buurtbatterijen

12.01.2021 Joyce Beuken

Nieuwe norm voor buurtbatterijen

NEN 4288:2020 is de naam. Waar we naar kijken?  De  nieuwe norm met betrekking tot bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen. Deze aanvulling op de voorgaande norm biedt een hoop duidelijkheid die voorheen gemist werd.

De nieuwe norm wordt met open armen ontvangen door de branche. Voorheen leken veel belangrijke aspecten op het gebied van veiligheid te ontbreken. De nieuwe norm maar de technologie niet alleen veiliger maar ook efficiënter.

Transitie ondanks pandemie

Volgens het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) is het belangrijk ondanks alle tegenslagen die de pandemie met zich meebrengt, alsnog voldoende aandacht te besteden aan de afbouw van het gebruik van fossiele energie. De energietransitie heeft veel invloed op de mate waarin we gebruik maken van opslag.

Duidelijkheid die eerder ontbrak

“We zullen in de openbare ruimte vaker Batterij Energie OpslagSystemen (BEOS) gaan zien" stelt Arno van Heerde, lid van de commissie NEN 4288 Bedrijfsvoering van batterijopslagsystemen. “De nieuwe norm biedt veel duidelijkheid die er eerst niet was”, zegt hij. “Ik wil gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) daarom oproepen om écht gebruik te gaan maken van deze nieuwe norm.”