Nieuwe openstellingsronde SDE++ verlaat en verlengd

08.06.2021 Nicolien van Loon

Nieuwe openstellingsronde SDE++ verlaat en verlengd

Na een positieve openstelling van de SDE in het begin van het jaar, besluit de regering de datum van de volgende ronde naar achteren te schuiven. De openstelling duurt tegelijk langer.

In 2021 zou de openstellingsronde van de SDE++ plaatsvinden van 21 september tot en met 14 oktober 2021. Deze is echter uitgesteld naar 5 oktober 2021 tot en met 11 november 2021. Een septemberdatum zou inhouden dat de zienswijzeperiode van de vergunningaanvragen in de zomer zou vallen, wat niet wenselijk is voor een goede procesparticipatie. De periode is ook verlengd, omdat de herfstvakantie hierin valt. Zo meldt Dilan Yesilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in een kamerbrief.

3,32 Mton CO2-reductie per jaar
De verbreding van de SDE+ had als doel om ook andere CO2-reducerende technieken naast hernieuwbare energie te ondersteunen. Verschillende nieuwe technieken zijn aan de SDE+ toegevoegd, waaronder de afvang en opslag van CO2 (CCS), elektrische boilers en de benutting van restwarmte. Het resultaat is een groot aantal positief beschikte projecten en een grote variatie aan technieken. Als alle projecten volledig worden gerealiseerd, leveren zij gezamenlijk 3,32 Mton CO2-reductie per jaar op. Zo levert de SDE++ een belangrijke bijdrage aan het kosteneffectief realiseren van het kabinetsstreven naar 49 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990.

De eerste openstelling van de SDE++ vond plaats van 24 november 2020 tot en met 17 december 2020. Er was een verplichtingenbudget beschikbaar van 5 miljard euro. In totaal zijn er 4.112 subsidieaanvragen ingediend met een gezamenlijke budgetclaim van 6.4 miljard euro.

Foutje, bedankt
Op 23 februari 2021  kregen 6.219 projecten in totaal ca. 41 miljoen euro uitbetaald. De volgende dag werden zij geïnformeerd door de RVO, dat het hier ging om een fout in de update van de betalingssoftware en dat het bedrag een week later of teruggevorderd zou worden, of verrekend werd met toekomstige SDE-betalingen. Op dit moment is van dat bedrag 38,3 miljoen euro teruggevorderd of verrekend.