Nieuwe subsidie voor laadpaaladvies aan Vereniging van Eigenaren

08.10.2021 Jan de Wit

Nieuwe subsidie voor laadpaaladvies aan Vereniging van Eigenaren

In Nederland zijn ongeveer 1,2 miljoen woningen (17 procent) in Nederland aangesloten bij een vereniging van eigenaren (VvE). Het demissionaire kabinet wil het eenvoudiger maken voor hun bewoners om elektrisch te gaan rijden daarom kunnen VvE’s nu subsidie ontvangen voor oplaadpuntenadvies. Ook werkt het kabinet aan het vereenvoudigen van de regels, zo meldt Rijksoverheid.

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet het advies tenminste antwoord geven op de vragen “hoe en waar doe je een laadpunt? Wat is de beste optie en wat is een eerlijke verdeling van de kosten? Hoe kan het veilig, ook in geval van brand?”

Wanneer dit het geval is, kunnen VvE’s via de SEEH-regeling 75 procent van de kosten terugkrijgen, met een maximum van 1500 euro. Aanvragen kunnen vanaf januari 2022 worden ingediend, met terugwerkende kracht naar 6 oktober 2021.

“Veel mensen vinden het fijn om hun auto thuis op te laden. Ook als je in een appartement of bovenwoning woont wil ik dat je daar gewoon voor kunt kiezen. Dat wordt nu makkelijker, en dat is een goede zaak” , aldus staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat, die hier in totaal 900.000 euro voor uittrekt.

Eenvoudigere wetgeving
Kees Oomen, persvoorlichter van Stichting VvE Belang, is blij met de stap die het kabinet zet. “Veel VvE’s worstelen echt met de vraag hoe ze veilig en goed een laadpunt kunnen plaatsen. Wij krijgen daar veel vragen over, er is veel behoefte aan goed advies. Ik verwacht dat deze maategel voor VvE’s de drempel kan verlagen om aan de slag te gaan met het plaatsen van laadpunten.”

Om als individuele appartementseigenaar een oplaadpunt aan te leggen op hun privé-parkeervak of op de gemeenschappelijke parkeergelegenheid is nu nog een meerderheidsbesluit van de vergadering van eigenaars nodig. In de nieuwe regelgeving zou een melding aan de andere VvE-leden moeten volstaan, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

“Steeds meer mensen willen verduurzamen en wij ondersteunen hen daar graag bij. Het laten aanleggen van een laadpaal hoort daar bij”, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De streefdatum om de nieuwe wetgeving in werking te laten treden is 1 juli 2023.