Noord-Hollandse gemeenten gaan vanaf 2023 vooral lokaal stroom inkopen

02.09.2022 | Nieuws Jan de Wit

Noord-Hollandse gemeenten gaan vanaf 2023 vooral lokaal stroom inkopen
©ZonnepanelenDelen

De gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel hebben zich aangesloten bij de Groendus Energiemarktplaats. Hiermee gaan zij als eerste Nederlandse gemeenten vanaf 2023 hun stroom zoveel mogelijk groen én lokaal inkopen. Ook de gemeentelijke onderhoudspartner Spaarnelanden, het Noord-Hollands Archief en het Frans Hals Museum sluiten zich aan.

Op 2 september starten de samenwerkende Noord-Hollandse gemeenten via TenderNed de aanbesteding. Producenten die aan de selectiecriteria voldoen, krijgen toegang tot de Energiemarktplaats. Zij hoeven dan geen afdracht meer aan een traditionele energieleverancier te betalen en kunnen prijsafspraken maken voor de langere termijn.

“Zij pakken daarmee het voortouw en geven heel mooi gestalte aan hun verantwoordelijke rol als regionale verbinder en inspirator. Bovendien bouwen zij mee aan een écht duurzaam en toekomstgericht energiesysteem”, stelt René Raaijmakers, CEO van Groendus. Meerdere gemeenten hebben bij Groendus aangegeven de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Om lokale opwek en afname extra te stimuleren, wordt in de aanbesteding een fictieve toeslag berekend op basis van afstand. Zo moet de kans worden vergroot dat producenten uit de buurt aan de gemeente mogen leveren. Of aan onderhoudspartner Spaarnelanden, het Noord-Hollands Archief of het Frans Hals Museum in Haarlem.

“We zijn trots dat we meedoen aan deze nieuwe vorm van energie-inkoop. We roepen lokale energieproducenten dan ook op om zich aan te melden voor onze aanbesteding. Zo dragen we samen bij aan de verduurzaming van onze regio en het behalen van de landelijke klimaatdoelstellingen”, aldus Eva de Raadt, wethouder bedrijfsvoering bij de gemeente Haarlem.

haarlemZandvoortHaarlemmermeerAmstelveenAalsmeerUithoornOuder-AmstelgroendusGroendus EnergiemarktplaatsSpaarnelandenNoord-Hollands ArchiefFrans Hals Museumgroene stroomTenderNedlokale stroomRene RaaijmakersEva de Raadtenergie-inkoopenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu