Noord-Hollandse gemeenten gaan vanaf 2023 vooral lokaal stroom inkopen

02.09.2022 | Nieuws Jan de Wit

Noord-Hollandse gemeenten gaan vanaf 2023 vooral lokaal stroom inkopen
©ZonnepanelenDelen

De gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel hebben zich aangesloten bij de Groendus Energiemarktplaats. Hiermee gaan zij als eerste Nederlandse gemeenten vanaf 2023 hun stroom zoveel mogelijk groen én lokaal inkopen. Ook de gemeentelijke onderhoudspartner Spaarnelanden, het Noord-Hollands Archief en het Frans Hals Museum sluiten zich aan.

Op 2 september starten de samenwerkende Noord-Hollandse gemeenten via TenderNed de aanbesteding. Producenten die aan de selectiecriteria voldoen, krijgen toegang tot de Energiemarktplaats. Zij hoeven dan geen afdracht meer aan een traditionele energieleverancier te betalen en kunnen prijsafspraken maken voor de langere termijn.

“Zij pakken daarmee het voortouw en geven heel mooi gestalte aan hun verantwoordelijke rol als regionale verbinder en inspirator. Bovendien bouwen zij mee aan een écht duurzaam en toekomstgericht energiesysteem”, stelt René Raaijmakers, CEO van Groendus. Meerdere gemeenten hebben bij Groendus aangegeven de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Om lokale opwek en afname extra te stimuleren, wordt in de aanbesteding een fictieve toeslag berekend op basis van afstand. Zo moet de kans worden vergroot dat producenten uit de buurt aan de gemeente mogen leveren. Of aan onderhoudspartner Spaarnelanden, het Noord-Hollands Archief of het Frans Hals Museum in Haarlem.

“We zijn trots dat we meedoen aan deze nieuwe vorm van energie-inkoop. We roepen lokale energieproducenten dan ook op om zich aan te melden voor onze aanbesteding. Zo dragen we samen bij aan de verduurzaming van onze regio en het behalen van de landelijke klimaatdoelstellingen”, aldus Eva de Raadt, wethouder bedrijfsvoering bij de gemeente Haarlem.

haarlemZandvoortHaarlemmermeerAmstelveenAalsmeerUithoornOuder-AmstelgroendusGroendus EnergiemarktplaatsSpaarnelandenNoord-Hollands ArchiefFrans Hals Museumgroene stroomTenderNedlokale stroomRene RaaijmakersEva de Raadtenergie-inkoopenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu