Oekraïne en Moldavië aangesloten op Europees hoogspanningsnet

17.03.2022 Jan de Wit

Oekraïne en Moldavië aangesloten op Europees hoogspanningsnet

De Europese organisatie van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSO-E) heeft na een uitgebreide veiligheids- en stabiliteitsanalyses besloten dat de het Oekraïense en Moldavische hoogspanningssysteem gekoppeld kunnen worden aan de zogenoemde ‘synchrone’ continentaal Europese elektriciteitsnetten. Dat meldt ENTSO-E-lid TenneT.

TenneT zegt het initiatief volledig te ondersteunen en benadrukt het belang van een onafhankelijke, zekere en stabiele levering van elektriciteit in Oekraïne, Europa en daarmee ook de landen waar TenneT zelf actief is, Nederland en Duitsland.

“Wij zetten ons volledig in om die continuïteit van de energievoorziening te waarborgen. Tegen de achtergrond van de huidige Russische agressie in Oekraïne zijn wij ook vastbesloten onze regeringen te steunen bij het zo spoedig mogelijk geleidelijk afschaffen van fossiele brandstoffen en het opvoeren van het aandeel van hernieuwbare energiebronnen.”

Lees ook: TenneT gaat miljarden meer investeren in Europese energietransitie

Duitsland kondigde al aan de komende jaren 200 miljard euro te willen investeren om de energievoorziening onafhankelijker te maken van olie en gas. Ook Nederland is bezig met de omschakeling naar een grotendeels duurzaam energiesysteem. TenneT schroeft zijn jaarlijkse investeringen in de Europese energietransitie zelf op met 2 miljard euro naar minimaal 6 miljard euro vanaf 2025.