Omwonenden zelden eigenaar zonneparken

05.01.2021 Simone Tresoor

Omwonenden zelden eigenaar zonneparken

Het motto ‘iedereen moet mee kunnen doen’ uit het klimaatakkoord is helaas nog ver verwijderd van de werkelijkheid. In de Telegraaf valt te lezen dat omwonenden bijna niet deelnemen als eigenaar in grootschalige zonneparken.

Volgens onderzoeker Anne Marieke Schwencke van AS I-Search, die meewerkte aan de eerste Monitor Participatie Hernieuwbare Energie Op Land, valt er nog een enorme slag te maken. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hield men 183 zonneparken en 87 windparken tegen het licht.

76 procent niet in lokale handen

Maar 4 procent van alle opgewekte zonne-energie is afkomstig uit parken die in handen zijn van lokale eigenaren en dit is 17 procent van alle projecten. In 40 procent van de onderzochte zonneparken is helemaal geen sprake van een (gedeeltelijke) lokale eigenaar. Omdat dit meestal relatief grote projecten zijn, is 76 procent van alle zonnestroom niet in lokale handen.

Er moet nog het nodige gebeuren

Het klimaatakkoord geeft juist aan dat er gestreefd moet worden dat de lokale omgeving eigenaar moet zijn van zeker 50 procent van de productie uit hernieuwbare energieprojecten. De monitor geeft overigens een nulmeting; het zegt dus niet dat het streven uit het klimaatakkoord al is mislukt. "Maar er moet nog wel het nodige gebeuren", volgens Schwencke.