Ondanks COVID-19 toch importrecords in 2020

14.01.2021 | Actueel

Ondanks COVID-19 toch importrecords in 2020

Ondanks de coronapandemie heeft de import van zonnepanelen naar Nederland opnieuw een record gebroken. Zelfs de tijdelijke productiestop van zonnepanelen in China kon niet voorkomen dat er voor 10% hogere importwaarde oftewel het recordbedrag van ruim 3 miljard aan panelen werd geregistreerd bij de Nederlandse douane, zo blijkt uit het aankomend Nationaal Solar Trendrapport 2021.

 “Als je uitgaat van een doorsnee paneelvermogen en -prijs kom je op een import van 30 à 40 miljoen panelen. Met 8,7 miljoen nieuw geïnstalleerde panelen in 2020, zou dus grofweg een kwart van de import in eigen land terecht komen”, vertelt Steven Heshusius, onderzoeker bij Dutch New Energy Research. “Doordat een beperkt deel van de panelen bestemd is voor de binnenlandse markt is het lastig om de exacte bijdrage van ons land aan de import vast te stellen.”

Invloed corona wisselend

Heshusius: “De invloed van covid-19 op de sector kent twee gezichten. In het commerciële segment was de groei minder dan de afgelopen jaren. Dit heeft te maken met vertragingen die projecten hebben opgelopen werden vanwege de lockdowns.  Als deze vertragingen in 2021 kunnen worden ingelopen, dan is dat een stimulans zijn voor de markt als geheel.”  De residentiële sector lijkt weinig gevoeld te hebben van de beperkende maatregelen. “Waar het geïnstalleerd vermogen in de commerciële sector maar beperkt groeide in 2020, werd er ruim meer vermogen geïnstalleerd in de residentiële sector,” vertelt Steven Heshusius. “Huiseigenaren hebben het geld dat ze anders aan een vakantie zouden besteden, nu geïnvesteerd in de verduurzaming van hun huis.”

Tot slot ziet hij nog een interessante ontwikkeling in het verschiet. “Er zijn geluiden dat de productie van panelen in 2021 een flinke boost krijgt, met mogelijke prijsdalingen tot gevolg. Als dat zo is, zullen we volgend jaar ook weer een nieuw importrecord bereiken.”

Nationaal Solar Trendrapport 2021 & webinar

Woensdag 20 januari komt Dutch New Energy Research met het nieuwe Nationaal Solar Trendrapport. Naast de gegevens over de import bevat het Nationaal Solar Trendrapport het jaaroverzicht voor het nieuw en totaal geïnstalleerd vermogen opgesplitst naar de commerciële en residentiele sector, de laatste stand van zaken met betrekking tot SDE-projecten, congestiegebieden en het aandeel zon in de elektriciteitsmix. Op woensdag 20 januari presenteren senior researcher Dr. Steven Heshusius en Drs. ing. Rolf Heynen de hoogtepunten uit het Solar Trendrapport tijdens een gratis bij te wonen webinar . Aanmelden voor het webinar kan via deze link.

DNE Research

Dutch New Energy Research is het snelst groeiend onderzoeksbureau voor de groene energiesector. DNE levert naast accurate cijfers met betrekking tot de Nederlandse energietransitie, ook objectieve data en onderbouwde opinies over verduurzaming. Ieder jaar publiceert DNE Research een sectorrapport over zonne-energie, warmtenetten, warmtepompen en slimme (led)verlichting. Deze rapporten worden niet alleen door marktpartijen als ijkpunt gebruikt, maar ook politici, beleidmakers en pers verkrijgen veel inzichten uit de rapporten.

 

 

Solar TrendrapportimportzonnepanelencoronaCOVIDpandemieDNEdutch new energy research

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Webinar - Esdec''s montagesystemen voor platte daken

Logo Esdec
17 augustus 2021
15:00-16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Dome 6 montagesystemen voor platte daken: 70% snellere installatie

Logo K2 Systems
19 augustus 2021
10:00 am CET
Zoom Webinar

K2 Systems

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu