80 procent vn PV-branden veroorzaakt door probleem met connectoren

18.03.2022 Joyce Beuken

80 procent vn PV-branden veroorzaakt door probleem met connectoren

De populariteit van zonnepanelen legt ze onder een vergrootglas. Over de brandveiligheid van panelen worden volop discussies gevoerd, schrijft stichting Nederlandse Norm (NEN).

Recent onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat dakbedekking of thermische isolatie minder invloed uitoefent dan gedacht. Dat stond in een position paper van ProButimen, die in januari 2022 verscheen. Efectis concludeerde hetzelfde in hun onderzoek.

Afstand panelen en dak
Efectis beoordeelde acht branden die tussen 2016 en 2021 plaatsvonden bij een zonne-energiesysteem. Zij stellen dat met name de afstand tussen zonnepanelen en het dak van grote invloed blijkt te zijn op de temperatuur en de snelheid van vlamuitbreiding.

Werkgroep
Volgens TNO is in de meeste gevallen een probleem met connectoren de oorzaak, ook wel cross mating genoemd. Schade-experts schatten problemen met connectoren als veruit de belangrijkste oorzaak in: schattingen lopen uiteen van 80 tot zelfs 99 procent van alle branden, aldus het TNO-rapport.

De NEN-werkgroep Brandveiligheid van PV-panelen in en op de gebouwschil werkt aan een systeem dat meer duidelijkheid moet geven over de kans op brand.

Efectis adviseert, aansluitend op de huidige testmethodes, om de dakconstructie minstens aan de EU-klasse Broof (t1) te laten voldoen. In België is dit al verplicht. Meer over de verschillende onderzoeken is te lezen op website van de NEN.