Onderzoeksbureau Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard subsidie voor zonnepanelen

08.02.2022 | Nieuws Nina Groot

Onderzoeksbureau Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard subsidie voor zonnepanelen

Namens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), heeft onderzoeksbureau Aurora Energy Research in haar onderzoek aangegeven welk subsidiebudget voor de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) vereist is om duurzaam warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie in 2022 een fatsoenlijke kans te bieden. Voor zonnepanelen wordt verwacht dat er een subsidie van 1,1 tot 1,9 miljard euro beschikbaar komt uit de SDE++.

De NVDE had om onderzoek gevraagd omdat er in 2021 veel meer SDE++ werden aangevraagd dan er beschikbaar zijn. Er werd een budget van 5 miljard euro opzij gezet, terwijl een subsidie van 12 miljard euro werd aangevraagd.

In de voorgaande twee jaar zijn in het SDE-systeem bijna alle bronnen van duurzame warmte, elektriciteit en gas afgevallen. Hierdoor gaan er veel mogelijkheden voor CO2-reductie verloren, en dit terwijl we deze hard nodig hebben om aan onze klimaatdoelen te voldoen.

Onderzoeksbureau Aurora uit de verwachting voor de SDE++-ronde, die in juni dit jaar open zal gaan. In het middelste-scenario verwacht Aurora een minimaal SDE++-budget nodig te hebben van 12 miljard euro voor praktisch alle technieken. Hoe kleiner het budget, hoe minder technieken beschikbaar zullen zijn.

De grootste bron van onzekerheid blijft volgens Aurora CO2-afvang en -opslag (CCS). Volgens Aurora zal zonnestroom een stuk minder subsidiebudget opeisen dan CCS. Dit komt doordat de ontwikkeling van 3 tot 6 gigawattpiek en 4 gigawattpiek in het centrale scenario lijkt te vertragen.

SDE NVDEsubsidiezonnepaneel

Bedrijvenregister

Agenda

Event: SVOLT ENERGY & BLUESUN SOLAR 1GWH STRAGETIC PARTNERSHIP AGREEMENT

1 oktober 2022 - 1 mei 2023
2020-10-01 00:00:00

Bluesun

Lees verder

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Event: Warmly Celebrate The Successful Maiden Voyage Of Bluesun Vessal

17 november 2022 - 8 juni 2023

Bluesun

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Haal het maximale uit het SolarEdge monitoring platform

1 februari 2023
11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu