Oostenrijkse PV-fabrikant Energetica vraagt faillissement aan

23.11.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Oostenrijkse PV-fabrikant Energetica vraagt faillissement aan

De Oostenrijkse producent van PV-modules Energetica heeft eind oktober insolventie aangevraagd bij de regionale rechtbank van Klagenfurt. Dit houdt in dat Energetica niet langer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dat schrijft pv magazine.

"Energetica Industries GmbH kan niet langer aan zijn huidige betalingsverplichtingen voldoen", aldus het bedrijf in een verklaring. Het bedrag van de verplichtingen wordt op 24,8 miljoen euro geschat.

Groeistrategie
De faillissementsprocedure zal betrekking hebben op 112 werknemers en ongeveer 230 schuldeisers. Het is de bedoeling het bedrijf voort te zetten en een herstructureringsplan af te ronden. Schuldeisers hebben tot 20 december de tijd om hun vorderingen in te dienen.

Lokale media melden dat het management van de onderneming een plan heeft voorgesteld om de productiekosten te verlagen en te "optimaliseren". Dit voorziet onder meer in de omschakeling van vier naar drie ploegen en de aanpassing van de algemene kostenstructuur van het bedrijf. Ook van de eerder nagestreefde groeistrategie van 50 miljoen euro jaaromzet zal korte tijd worden afgezien, zo onthulde het lokale platform MeinBezirk.at.

Nieuwe investeerders
Eind oktober had Energetica de werknemers tijdens een vergadering ingelicht over de moeilijke situatie. Het bevestigde ook dat aanhoudende problemen met de bevoorradingsketen voor grondstoffen en het uitblijven van coronavirussteun van de overheid tot een knelpunt hadden geleid. Ondertussen is het management op zoek gegaan naar nieuwe financiers en sprak het van "intensieve gesprekken" met potentiële investeerders die geïnteresseerd zouden kunnen zijn om in het bedrijf te stappen.

Crisis blokkeert productie
Volgens berichten in de lokale media was er in augustus 2021 nog nieuw kapitaal van 1,5 miljoen euro beschikbaar van de aandeelhouders. De helft van de middelen werd verstrekt in de vorm van een kapitaalverhoging en een aandeelhouderslening. In september was er echter sprake van een enorme terugval in orders en stortte de verkoop in. Nadat de potentiële investeerder eind september afhaakte, werden de te hoge schuldenlast en het faillissement onvermijdelijk, zo meldt het portaal MeinBezirk.at verder. Gesprekken met andere investeerders zijn mislukt.

Energetica was van plan om in haar fabriek in Liebenfels een productiebedrijf voor zonnemodules ter grote van een gigawatt op te zetten. De aanloopfase van de productiefaciliteit werd aanzienlijk beïnvloed door de COVID-19-crisis en de beoogde productiecapaciteit werd nooit bereikt.

Energeticaoostenrijkfaillissementen faillietCOVIDcoronavirusgroeileveringszekerheidleveringsproblemen

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: ESDEC CALCULATOR TRAINING

Logo Esdec
8 december 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Designer: updates & nieuwe functies

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
10 december 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Uptempo! lunchwebinar Energieopslag

13 december 2021
13:00 - 13:45
online

TKI Urban Energy

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
14 december 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu