Op de duurzame tour: Coldplay neemt zonnepanelen mee tijdens concerten

15.10.2021 Joyce Beuken

Op de duurzame tour: Coldplay neemt zonnepanelen mee tijdens concerten

De Britse band Coldplay kondigt een nieuwe tour aan, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel komt te staan. Zo worden er onder meer zonnepanelen en een energieopslag geïntegreerd in het podium.

In 2019 maakte Coldplay bekend niet op tournee te willen gaan om het milieu te sparen. De band komt daar nu van terug met een klimaatvriendelijke tour. "We hebben de afgelopen twee jaar overlegd met milieudeskundigen om deze tour zo duurzaam mogelijk te maken en, wat net zo belangrijk is, om het potentieel van de tour te benutten om dingen vooruit te helpen”, schrijft de band op Twitter.

Zonnetegels
Op de website van Coldplay is te lezen dat er PV-tegels geïnstalleerd worden op verschillende delen van het podium. “In de aanloop naar elke show plaatsen we zonnetegels op de vloer van het stadion, op de buitenterreinen en op het podium.”

Ook gaat er een energieopslag mee in de tourbus. “In samenwerking met BMW hebben we de allereerste mobiele, oplaadbare showbatterij ontwikkeld – gemaakt van recyclebare BMW i3-accu's – die onze show van energie zal voorzien met hernieuwbare energie, waar we ook naartoe gaan.”

Fietsen
Het laden begint zodra de band op plaats van bestemming aan is gekomen. “We kunnen de batterij opladen uit verschillende bronnen, waaronder gerecyclede bakolie van restaurants, zonne-energie, hernieuwbare energie van het net en zelfs kinetische energie van de ventilatoren.”

Bezoekers kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan de show. “We zullen stroomgenererende fietsen installeren, zodat fans zelf ook actief de showbatterij kunnen opladen.”