Op Mars maken ze PV schoon met zand

07.06.2021 Simone Tresoor

Op Mars maken ze PV schoon met zand

NASA-wetenschappers hebben de zonnemodules van de Insight-lander die op Mars opereert gedeeltelijk schoongemaakt door zand te gebruiken. Het zand is in de buurt verzameld en tijdens de meest winderige tijd van de dag op de panelen gedruppeld, waardoor het stof dat panelen bedekt deels weg kon worden gespoeld. Deze handgemaakte techniek heeft het mogelijk gemaakt de opbrengst van de PV te verhogen met ongeveer 30 wattuur aan energie per 'sol', ofwel Marsdag.

Insight is een robotlander ontworpen door de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration, die in 2018 naar Mars is gestuurd om het diepe binnenste van de rode planeet te bestuderen. De planeet is niet alleen rood, maar ook stoffig. Dat stof ligt op de zonnepanelen, die op hun beurt cruciaal zijn om de batterijen opnieuw van stroom te voorzien en de machine te laten functioneren, schrijft PV-magazine.

Winterslaap
Hoewel de panelen zijn ontworpen om gedurende een heel Mars-jaar voldoende stroom te leveren, zelfs met aanzienlijke stofophoping, is NASA momenteel van plan om de lander tijdens de Mars-winter in winterslaap te houden en wetenschappelijke instrumenten uit te schakelen om de elektronica warm te houden.

Schoonmaakactie
De schoonmaakactie zou het uitschakelen van de instrumenten met een paar weken moeten kunnen  vertragen, waardoor kostbare tijd wordt gewonnen om aanvullende wetenschappelijke gegevens te verzamelen. Aan het einde van de zomer op aarde, die overeenkomt met die van de winter op Mars, zouden de zonnepanelen meer zonlicht moeten kunnen oogsten en de instrumenten van de lander weer kunnen inschakelen.

Borstels kunnen storing veroorzaken
Een eerdere, mislukte poging om stof van de modules te verwijderen, werd bijna een jaar eerder gedaan door de motor die het zonnepaneel opent en sluit te laten pulseren. Het gebruik van borstels of ventilatoren om stof te verwijderen was vanaf het begin uitgesloten, omdat dit zou leiden tot extra gewicht en storingsmogelijkheid.