Opslag: het gaat nu echt gebeuren!

20.09.2021 Simone Tresoor

Opslag: het gaat nu echt gebeuren!

Energieopslag: het is een interessant thema. Niet voor niets worden onze artikelen over batterijopslag en stroomhandel zeer goed gelezen. Iedereen weet dat we aan de vooravond staan van ‘De Grote Verandering’. Het is dus niet vreemd dat op de beurs Solar Solutions International een speciale plek is vrijgemaakt voor bedrijven die hun innovaties op dit gebied willen presenteren: het Smart Storage Paviljoen.

Het energienetwerk zit aan zijn taks en klanten beginnen zich te realiseren dat het financiele voordelen kan hebben om baas te zijn over zelfopgewekte stroom. Commerciële en industriële bedrijven zijn er al volop mee bezig, kleinverbruikers komen in ons land net om de hoek te kijken. Bij deze laatste groep is het in Duitsland al volledig ingeburgerd en is het in België, na het afschaffen van de terugtellende meter, ook een hot topic. Hoewel nog omgeven met onzekerheden in verband met de salderingsregeling zijn veel bedrijven druk bezig met innovaties en spelen ze in op de vraag uit de markt.

Friday Energy
Een van die bedrijven is Friday Energy die hun slimme batterijen laten zien op Solar Solutions International. Bouke Siebenga van het bedrijf vertelt ons wat zij nu precies doen. Siebenga: “Wij leveren slimme batterijen die ervoor zorgen dat er 100 procent duurzame en betaalbare energie kan worden geleverd. Energie die gedeeld kan worden met iedereen.”

“Onze slimme batterij is verbonden met de cloud en zorgt er simpelgezegd voor dat de gebruiker van de batterij meer aan zijn energie verdient. Dat komt doordat de batterij de energie lokaal optimaliseert. Hij is verbonden met de energiemarkt en kiest steeds de meest optimale energiestroom. Dat kan zijn van zon of wind, maar ook direct van het net op de ideaalste momenten.”

Extra rendement door automatisch verhandelen
Het systeem bestaat al sinds 2018 en is door Siebenga en zijn collega’s, met 25 jaar ervaring en een achtergrond in deze technologie, volledig doorontwikkeld. Klanten komen uit diverse hoeken. Zo zijn er klanten met kleinere aansluitingen die willen verhogen, maar aanhikken tegen de hoge kosten.

Maar het grootste deel bestaat uit commerciële en industriële bedrijven, vaak met SDE-toekenningen, die een grote aansluiting nodig hebben om stroom terug te leveren, maar niet terecht kunnen bij de netbeheerder of dit uit kostenoverweging niet willen doen. Friday Energy rekent ook veel bedrijven tot zijn clientèle die inmiddels begrepen hebben dat het bedrijf ze kan helpen extra rendement te behalen uit hun opgewekte stroom door dit automatisch op de energiemarkten te verhandelen.

E-PowerTower
Angelo en Luuk van The Electronics Factory staan in het Smart Storage Paviljoen met de E-PowerTower. Zoals de naam al doet vermoeden is het een stapelbare energieopslag. Een duurzame thuis-accu die een tweede leven geeft aan accu’s uit elektrische auto’s.

De accu’s wegen 40 kilo per module en zijn eenvoudig te stapelen en te koppelen van 1 tot maximaal 254 accu’s. Elke module is goed voor 2kWh. De E-PowerTower is te gebruiken als thuisbatterij om zelf opgewekte energie in op te slaan, als back-up systeem voor wanneer de stroom uitvalt, als een groen aggregaat om ervoor te zorgen dat je energie hebt waar je maar wilt, of als een off-grid systeem bijvoorbeeld voor in de caravan.

Angelo: “Wanneer een accu niet meer geschikt is voor een EV, kan hij in onze producten nog jaren mee. Hij is overigens ook op afstand te monitoren. Ik nodig iedereen uit hem te komen bekijken tijdens Solar Solutions International. Het is een accu om gezien te worden: hij zit niet alleen technisch top in elkaar, maar esthetisch zit het ook goed. De batterij is mooi om te zien.”

Friday Energy en E-PowerTower tonen hun producten van 28-30 september op de beurs Solar Solutions International, Expo Haarlemmermeer. Tickets bestel je hier.