Oude busbatterijen ondersteunen stroomnet

19.10.2022 Max Muller

Oude busbatterijen ondersteunen stroomnet
©Ebusco

Het Nederlandse concern Van der Leegte (VDL) gaat in samenwerking met Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWE) batterijen van bussen recyclen. Ze worden ingezet om pieken op te vangen en het net te stabiliseren.

Busbouwer VDL en energiebedrijf RWE zijn met project ‘Anubis’ een samenwerkingsverband aangegaan. Doel is om 43 elektrische bussen die al sinds 2016 in Eindhoven rond te rijden een nieuwe bestemming te geven.

In plaats van de batterijen opnieuw voor bussen in te zetten, is het doel van Anubis om de batterijen te gebruiken ter ondersteuning van het stroomnet. Alle batterijen samengevoegd hebben een opslagcapaciteit van 7,5 megawatt. Vanwege dit aanzienlijke vermogen en de snelle reactietijd kunnen ze goed gebruikt worden ter ondersteuning van het stroomnet. De installatie zal plaatsvinden in de energiecentrale Moerdijk.

Groot potentieel
Vooralsnog zullen de oude busbatterijen grondig moeten worden getest, voordat de aansluiting gereed is. Op deze manier kunnen VDL en RWE inzicht vergaren over hun praktische toepasbaarheid.

Men verwacht echter dat het potentieel groot is. De transportsector zal de komende jaren snel overschakelen van fossiel naar elektrisch. Omdat alle bussen na 2030 elektrisch moeten rijden en een deel van de auto’s ook door stroom zal worden aangedreven, zal in Nederland alleen al jaarlijks meer dan 150.000 ton aan oude batterijen voorhanden zijn voor recycling.