Oude busbatterijen ondersteunen stroomnet

19.10.2022 | Nieuws Max Muller

Oude busbatterijen ondersteunen stroomnet
©Ebusco

Het Nederlandse concern Van der Leegte (VDL) gaat in samenwerking met Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWE) batterijen van bussen recyclen. Ze worden ingezet om pieken op te vangen en het net te stabiliseren.

Busbouwer VDL en energiebedrijf RWE zijn met project ‘Anubis’ een samenwerkingsverband aangegaan. Doel is om 43 elektrische bussen die al sinds 2016 in Eindhoven rond te rijden een nieuwe bestemming te geven.

In plaats van de batterijen opnieuw voor bussen in te zetten, is het doel van Anubis om de batterijen te gebruiken ter ondersteuning van het stroomnet. Alle batterijen samengevoegd hebben een opslagcapaciteit van 7,5 megawatt. Vanwege dit aanzienlijke vermogen en de snelle reactietijd kunnen ze goed gebruikt worden ter ondersteuning van het stroomnet. De installatie zal plaatsvinden in de energiecentrale Moerdijk.

Groot potentieel
Vooralsnog zullen de oude busbatterijen grondig moeten worden getest, voordat de aansluiting gereed is. Op deze manier kunnen VDL en RWE inzicht vergaren over hun praktische toepasbaarheid.

Men verwacht echter dat het potentieel groot is. De transportsector zal de komende jaren snel overschakelen van fossiel naar elektrisch. Omdat alle bussen na 2030 elektrisch moeten rijden en een deel van de auto’s ook door stroom zal worden aangedreven, zal in Nederland alleen al jaarlijks meer dan 150.000 ton aan oude batterijen voorhanden zijn voor recycling.

busvervoerrecyclenbatterijVDLRWEelektrische buselektrische mobiliteit

Bedrijvenregister

Agenda

Event: SVOLT ENERGY & BLUESUN SOLAR 1GWH STRAGETIC PARTNERSHIP AGREEMENT

1 oktober 2022 - 1 mei 2023
2020-10-01 00:00:00

Bluesun

Lees verder

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Event: Warmly Celebrate The Successful Maiden Voyage Of Bluesun Vessal

17 november 2022 - 8 juni 2023

Bluesun

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Haal het maximale uit het SolarEdge monitoring platform

1 februari 2023
11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu