Overeenkomst Cable Pooling maakt netaansluiting delen makkelijker

14.04.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Overeenkomst Cable Pooling maakt netaansluiting delen makkelijker

Het delen van een netaansluiting door windparken en zonneparken, ook wel Cable Pooling genoemd, kan eenvoudiger. Er is nu een modelovereenkomst voor de partijen om complexe juridische, financiële en technische afspraken te maken, zegt Holland Solar, de branchevereniging voor de zonne-energiesector. Op deze manier kan meer duurzame energieproductie op het bestaande net worden aangesloten. De overeenkomst is nu exclusief beschikbaar voor leden van de brancheverenigingen NWEA (wind), Holland Solar (zon) en Energie Samen (energiecoöperaties). 

Aangezien netwerkcongestie een steeds groter probleem aan het worden is, hindert dit de benodigde groei van lokale opwek van duurzame energie. Het is sinds 2020 voor windparken en zonneparken toegestaan om een netaansluiting te delen. Daar gelijktijdige stroompieken uit wind en zon zelden gelijktijdig voorkomen is dit een ideale combinatie.  Omdat op sommige plekken de wachttijden voor netaansluiting voor met name zonneparken in ontwikkeling erg lang zijn, kan het verstandig zijn om aan te sluiten bij een bestaand windpark. Tot op heden was dit door alle complexiteit rond afspraken bijna onmogelijk en hielden vooral aandeelhouders en banken dit bij projectgefinancieerde parken tegen. Met de modelovereenkomst wordt dat anders en windparken zien de mogelijkheden.

Vanaf nul beginnen

De drie branche-organisaties NWEA, Holland Solar en Energie Samen hebben nu dus een modelovereenkomst Cable Pooling laten maken waarin partijen afspraken maken om de netaansluiting te delen waarbij veel van de bovengenoemde problemen getackeld worden. De modelovereenkomst gaat uit van de situatie dat de partijen die overwegen een aansluiting te delen vanaf ‘nul’ beginnen. In die situatie moeten over veel onderwerpen en voor een heel lange duur afspraken worden gemaakt. Dit zijn o.a. de planning, het contracteren met de netbeheerder en het bouwen en beheren van een gemeenschappelijke installatie voor de gedeelde aansluiting. Bij dit alles houdt de modelovereenkomst nadrukkelijk rekening met eisen die belangrijk zijn voor de financierbaarheid van de projecten.

In verder stadium ook cable pooling tussen productie en afname groene elektriciteit

Leon Straathof, adviseur netinfra bij NWEA, Holland Solar en Energie Samen zegt:  “De leden van de drie brancheverenigingen zijn zeer gebaat bij deze modelovereenkomst. Nu er wettelijk meer mogelijk is, willen we van cable pooling een laagdrempelige oplossing maken, die ook geschikt is voor kleinere leden en niet-commerciële leden. Deze modelovereenkomst is daar een eerste stap in. Daarnaast  werken we samen met de netbeheerders om opgedane kennis en ervaring over cable pooling breed beschikbaar te maken. Vooralsnog ligt hierbij de focus op het combineren van wind en zon, maar we kijken ook vooruit naar cable pooling tussen productie en afname van groene elektriciteit.”

NWEAHolland Solarenergie samencable poolingmodelovereenkomstnetwerkcongestie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Innovative ways to determine degradation modes and mechanisms in thin-film solar modules

17 mei 2021
09:00 - 10:00
online

Solliance

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
18 mei 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu