Overheid verlaagt energiekosten

14.03.2022 Nicolien van Loon

Overheid verlaagt energiekosten

Mensen met lage en middeninkomens krijgen opnieuw tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie dankzij de aanvullende maatregelen die het kabinet genomen heeft. Zo bericht de Rijksoverheid.

Energie op btw verlaagd
Het kabinet verlaagt de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) van 21 procent naar 9 procent vanaf 1 juli dit jaar. Deze maatregel zorgt ervoor dat de energierekening voor een huishouden met gemiddeld verbruik met 140 euro daalt.

Accijns benzine en diesel verlaagd
Daarnaast wordt voorgesteld om ook de accijns op benzine en diesel per 1 april 2022 tot het einde van het jaar te verlagen met 21 procent. Dit zou betekenen dat de prijs voor benzine een verlaging van 17,3 eurocent per liter en voor diesel 11,1 eurocent per liter kent.

Extra toeslag lage inkomens
De inflatie kan dit jaar behoorlijk oplopen door met name de hogere energieprijzen, namelijk tot 5,2 procent. Daarentegen daalt de koopkracht naar verwachting gemiddeld met 2,7 procent. Het kabinet heeft daarom besloten de eenmalige energietoeslag naar 800 euro te verhogen voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau. De 150 miljoen euro dat bestemd was voor 2026 naar voren om huishoudens met een laag inkomen te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen worden door het kabinet naar voren gehaald.