Panelen op het oosten? Ja graag!

17.06.2021 Simone Tresoor

Panelen op het oosten? Ja graag!

Veel consumenten lijken te denken dat PV op hun dak alleen zin heeft als dat dak op het zuiden is. Dat is verre van waar. Panelen zijn tegenwoordig zo goedkoop dat je ook flink bespaart met panelen op het oosten en westen en, niet onbelangrijk, ze helpen juist om het elektriciteitsnet te ontlasten, beweren deskundigen in gesprek met NU.nl.

Sinds 2010 is de prijs van PV bijna gehalveerd en daardoor is de terugverdientijd naar rond de zes à zeven jaar gegaan. Met een paneel op het oosten of westen kun je daar een paar jaar bij optellen omdat de opbrengst zo'n 20 procent lager uitvalt dan bij een paneel dat pal op het zuiden ligt. Maar met een levensduur van ongeveer 25 jaar hebben geeft dat genoeg tijd om ervan te profiteren.

Het helpt het toch al overbelaste net
Buiten de financiële reden kun je ook het energienet ontlasten met panelen die op oost of west liggen. Dit omdat zij op een ander moment van de dag zon vangen. De zuid-liggende panelen veroorzaken een piek vroeg in de middag en aangezien op sommige plekken het netwerk wat overbelast aan het raken is helpt het om stroom op te wekken op andere momenten van de dag.

Variabele elektriciteitsprijzen
Een laatste voordeel van zonnepanelen op het oosten of westen plaatsen heeft ook te maken met geld, maar ligt wat verder in de toekomst. Momenteel hebben consumenten nog een vaste elektriciteitsprijs, maar bij de groothandelsmarkt niet. Daar zie je grote verschillen in prijs gedurende de dag afhankelijk van het weer.In de toekomst zullen consumenten ook kunnen kiezen voor variabele prijzen. Dan is het hebben van panelen op het oosten of westen juist aantrekkelijk.