PBL presenteert doorrekening politieke partijen

01.03.2021 Joyce Beuken

PBL presenteert doorrekening politieke partijen

Planbureau voor de Leefomgeving presenteert een analyse van de verkiezingsprogramma’s van een aantal grote partijen. Alle partijen hebben grote plannen met betrekking tot het thema leefomgeving maar hebben hier diverse ideeën over.

Besproken partijen zijn Groenlinks, CDA, D66, de SP, de PvdA en de ChristenUnie.

PBL-directeur Hans Mommaas ligt de presentatie toe, met een kanttekening dat de coronacrisis invloed zal hebben op de economische groei en daarmee uitvoering van de plannen. Aan de hand van thema’s worden cijfers toegelicht.

Minder kilometers

Alle partijen zetten in op toegenomen gebruik van het openbaar vervoer en vermindering van de kilometers die we met de auto afleggen, variërend van -1% bij de SP tot -21% bij GroenLinks De kilometerbeprijzing moet er toe leiden dat de OV-tarieven omlaag gaan. Met name GroenLinks, D66 en SP maken zich hard voor een flinke afname in luchtvaartpassagiers. CDA en PvdA doen dit aanzienlij minder. Dit wordt met name verzekerd door het instellen van een maximum van Co2-emissies.

Zon in plaats van brandstof

De meeste maatregelen voor emmissiereductie hebben betrekking tot elektriciteit. Hiermee wordt onder meer gedoeld op een uitstootarmere manier om energie op te wekken dan het verbranden van brandstof. Ook wordt er groots ingezet op de manier waarop woningen kunnen bijdragen aan de vermindering van uitstoot. Zo kunnen zonnecollectoren in combinatie met een warmtepomp een woning aardgasvrij maken.

Waterbed

Alle deelnemende partijen komen met voostellen om de uitstoot in 2030 lager te maken dan dat het basispad beaamt. Alle partijen streven naar een reductie van tussen de 45% (CDA) en 63% (GroenLinks) ten opzichte van 1990. Waar de partijen trachten een lastenverhoging voor de industrie te realiseren, is er angst voor een waterbedeffect.

Partijen hebben grote overeenkomstigheden in hun programma met betrekking tot het oplossen van het woningtekort. Dit heeft met name betrekking op de regie van woningbouw en snelheid. Over duurzaamheidsmaatregelen voor nieuwbouw is niets gezegd.