Personeelstekort installatiebranche verdubbelt

25.01.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Personeelstekort installatiebranche verdubbelt

Als er niets gebeurd zal het tekort aan nieuw personeel in de installatiebranche de komende drie tot vijf jaar verdubbelen valt te lezen in De Telegraaf. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, waarschuwt dat er zo’n 40.000 vacatures onvervuld zullen blijven.

Door het gebrek aan goed opgeleid personeel worden momenteel de beschikbare arbeidskrachten met groot geld bij elkaar weggekaapt. Er worden zelfs headhunters ingezet om personeelsleden van concurrenten weg te kopen.

Tekorten worden groter en groter

"Het is natuurlijk te zot dat men voor een paar tientjes extra personeel bij elkaar wegkaapt", aldus Terpstra. “De personeelstekorten worden groter en groter, maar dit is natuurlijk niet goed voor de sector en ook geen oplossing voor het gebrek aan vakmensen."

Het personeelstekort is zo nijpend dat de energietransitie en de daarmee samenhangende klimaatdoelen zonder verdere actie onhaalbaar dreigen te worden, waarschuwt Techniek Nederland. Er is een enorme berg werk te verzetten. Zo moeten voor 2030 1,7 miljoen laadpalen geplaatst, anderhalf miljoen huizen worden verduurzaamd en voor 2023 moeten ook nog eens alle kantoorgebouwen voldoen aan minimaal energielabel C. Een enorme opgave, maar de politieke urgentie lijkt te ontbreken.

Op zoek naar zijinstromers

Ook moet de installatiebranche zelf harder aan de bak geeft Terpstra toe. "We moeten de hand inderdaad in eigen boezem steken. We hadden al eerder kunnen zeggen: we werven geen mensen meer op vacatures, maar op capaciteiten. Dat doet de zorg nu in coronatijd ook, ze zoeken zijinstromers uit beroepen waar een overschot is."

personeelstekortinstallatiebrancheTechniek Nederlandzijinstromersenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu