Plannen voor bedekking Schiphol met zonnepanelen

15.10.2020 Joyce Beuken

Plannen voor bedekking Schiphol met zonnepanelen

Gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland willen Schiphol vullen met zonnepanelen. De luchthaven staat hier voor open, zolang het vliegverkeer hierdoor niet belemmerd wordt.

Er zou zo’n 300 hectare aan zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Naast de start- en landingsbanen, kunnen ook daken worden benut. Edward Stigter van GroenLinks meldt aan het AD: “In het Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 regio's plannen moeten maken voor duurzame energie. Voor heel Nederland betreft het 35 terrawattuur. Als Noord-Holland denken wij circa zeven terrawattuur voor onze rekening te kunnen nemen. Dat is behoorlijk wat, maar onze provincie telt veel inwoners die bovendien veel energie gebruiken. Voor bedrijven geldt hetzelfde.”

Schiphol werkt graag mee aan het plan, mits het geen gevolgen heeft voor de reizigers. Naast de velden zullen ook daken worden benut. Een van de parkeergarages is reeds bedekt met zesduizend zonnepanelen. Het plan is om dit verder uit de breiden. Voor 2030 moet het project klaar zijn.