Prijs tuinbouwglas verdubbelt door groei PV-markt

14.01.2021 Simone Tresoor

Prijs tuinbouwglas verdubbelt door groei PV-markt

Sinds september 2020 is de prijs van tuinbouwglas dramatisch veranderd valt te lezen op groentenieuws.nl. De glasprijs is tien jaar lang praktisch stabiel geweest maar sinds eind vorig jaar is de prijs bijna verdubbeld. En dat is slecht nieuws voor telers en kassenbouwers.

Reden voor de prijsverandering is de hoge vraag naar glas met weinig ijzer vanuit de zonne-energiesector. Glas met weinig ijzer is veel helderder dan glas met veel ijzer en veelgevraagd voor kassen én de zonnepanelensector. Door de groei van de PV-markt wordt er veel glas gekocht en staat de vraag naar ruwe goederen onder druk.

Levertijd meer dan verdubbeld

Een leverancier kan eenvoudiger meer winst maken door glas te leveren aan de zonnepanelenindustrie in plaats van aan de tuinbouwglasindustrie. Hierdoor is er een groot tekort aan glas voor de kassen. Normaal werd glas binnen een maand geleverd, nu loopt de levertijd op tot twee maanden of langer. Maar dat is nog niet alles; ook de transportprijs die jarenlang stabiel was is met 50% gestegen. Dit alles heeft een enorme invloed op lopende projecten.

Robots ingezet voor zonnepanelenglas

Omdat zonnepanelen een vaste maat hebben zijn ze veel makkelijker en sneller te produceren dan tuinbouwglas. Robots kunnen worden ingezet om glas te produceren voor PV, dus veel glasfabrieken hebben hun productie uitgebreid. Het duurt twee tot drie maanden om een nieuwe lijn op te starten en nog eens twee maanden voor hij goed loopt. De verwachting is dat de prijzen tot aankomende zomer zo hoog zullen blijven.