Prijsplafond blijkt succesvol: 70 procent van de kleinverbruikers bereikt

23.01.2023 Anne Agterbos

Prijsplafond blijkt succesvol: 70 procent van de kleinverbruikers bereikt

Het prijsplafond dat sinds januari is ingezet om kleinverbruikers tegemoet te komen in hun energiekosten heeft ongeveer 70 procent van alle huishoudens bereikt, meldt de RVO. Met de Subsidieregeling bekostiging plafond energietarieven kleinverbruikers 2023 (CEK23) kunnen energieleveranciers die elektriciteit, gas of warmte leveren de energiekosten in 2023 voor hun klanten verlagen.

In totaal is de subsidie aangevraagd voor 8,15 miljoen elektriciteitsaansluitingen en 7,12 miljoen gasaansluitingen. Daarmee zijn nagenoeg alle kleinverbruikers van elektriciteit en gas bereikt. Ook warmteleveranciers konden aanspraak doen op de CEK23-regeling, 127 leveranciers hebben hier gebruik van gemaakt, waardoor ook in deze categorie vrijwel alle kleingebruikers zijn bereikt.

Voor gas en elektra is in januari 2023 een voorschotbedrag van 876,7 miljoen euro aangevraagd, voor warmte bedroeg de subsidieaanvraag in totaal 31,5 miljoen euro. Op basis van de ingediende aanvragen blijkt dat 69 procent van de elektriciteitsaansluitingen en 71 procent van de gasaansluitingen onder het prijsplafond vallen. De overige 30 procent bestaat grotendeels uit huishoudens die een lager energietarief betalen waardoor ze niet onder het plafond vallen.

Blokverwarming
Het prijsplafond geldt niet voor huishoudens met een collectieve gas-, warmte-, of elektriciteitsaansluiting. NRC meldt dat huishoudens met een blokaansluiting aankomend jaar 1.600 euro compensatie ontvangen voor de hoge energieprijzen. 700.000 huishoudens in Nederland hebben geen individuele energie-aansluiting, zoals studentwoningen of huishoudens in flatgebouwen.

Afgelopen woensdag presenteerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een indicatiebedrag van de subsidie. Het bedrag dat huishoudens ontvangen is afhankelijk van de woonsituatie. Het subsidiebedrag binnen het prijsplafond afhankelijk van het energieverbruik.

Het bedrag van 1.600 euro geldt voor bewoners van zelfstandige wooneenheden, met een blokaansluiting voor stroom en gas. de maximale vergoeding voor studentkamers ligt rond de 670 euro. Huishoudens die alleen gas, of alleen elektriciteit afnemen via een blokaansluiting krijgen een deel van het bedrag.