Productie groene stroom met 40 procent gestegen

24.02.2021

Productie groene stroom met 40 procent gestegen

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 40 procent gestegen, zo meldt het CBS. Van het Nederlandse elektriciteitsverbruik kwam vorig jaar iets meer dan een kwart uit hernieuwbare bronnen van eigen bodem, vergeleken met 18 procent een jaar eerder.

In 2020 bedroeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 31 miljard kilowattuur (kWh). Het jaar daarvoor was dit nog 22 miljard kWh. Van de totaal geproduceerde hernieuwbare elektriciteit werd 45 procent met windmolens opgewekt, met biomassa 29 procent en met zonnepanelen 26 procent.

Sterke stijging stroom uit zonnepanelen

De productie van stroom uit zonnepanelen is in 2020 met meer dan de helft toegenomen, van 5,3 miljard kWh in 2019 naar 8,1 miljard kWh vorig jaar. De stijging houdt direct verband met de forse toename van de opgestelde capaciteit. Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2020 met ruim 3 duizend megawatt gegroeid en werd eind vorig jaar geraamd op iets meer dan 10 duizend megawatt, zoals ook bleek uit het Nationaal Solar Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

"Je ziet dat de solar-markt nu goed aansluiting vindt bij de Europese top," vertelde DNE-hoofdonderzoeker Steven Heshusius aan BNR naar aanleiding van het nieuwe CBS-rapport. "Afgelopen jaar waren we koploper als het gaat om nieuw geplaatst vermogen, maar ook wat betreft totaal geïnstalleerd vermogen zijn we naar de voorhoede aan het opschuiven."