Projectontwikkelaars roepen EU op tot herstellen Europese PV-productie

28.01.2022 Joyce Beuken

Projectontwikkelaars roepen EU op tot herstellen Europese PV-productie

Acht toonaangevende Europese zonne-energie-ontwikkelaars hebben de Europese Commissie en de Raad schriftelijk verzocht om een Europese strategie voor de PV-zonnewaardeketen in 2022 op te stellen.  

De Europese markt voor zonne-energie maakt een exponentiële, ongekende groei door en zal de vastgestelde verwachtingen van de Europese Commissie voor zonne-energie in 2030 overtreffen. Volgens de huidige marktvoorspellingen zal er tegen 2030 585 gigawatt aan zonne-energie zijn geïnstalleerd, 20 procent meer dan de voorspelling van de Europese Commissie van 479 gigawatt.

Tegen 2025 zal deze groei een half miljoen duurzame banen in de zonne-energiesector in stand houden en miljoenen extra banen in de sector van hernieuwbare waterstof en batterijen.  

Binnen Europa
Hierom doen Franse, Duitse, Ierse, Italiaanse, Spaanse en Zweedse zonne-energieontwikkelaars, verenigd door SolarPower Europe, een beroep op de EU-leiders om de strategische weerbaarheid van de waardeketen voor zonne-energie te waarborgen. Europa is een wereldleider op het gebied van zonneceltechnologieën van de toekomst, maar het werelddeel moet stappen nemen om meer zonnecellen en -panelen in Europa te produceren.

Lees ook: ‘Europese PV moet zich onderscheiden met brede kwaliteitsstandaard’

"Naarmate de PV-capaciteit groeit, is herinvesteren in een PV-productiecapaciteit, van polysilicium tot modules, essentieel om een toekomstbestendige, kostenefficiënte en snelle inzet van PV-capaciteit te garanderen", schrijft SolarPower Europe.

Walburga Hemetsberger, CEO van SolarPower Europe: "Een industrie kan zich alleen duurzaam ontwikkelen als zij een alomvattende visie heeft op haar toeleveringsketen, en we moeten de zonne-energiesector in de EU blijven uitbreiden om de klimaatafspraken na te komen. Naar aanleiding van het werk van het European Solar Initiative roepen de Europese zonne-energieontwikkelaars de Commissie en de Raad Concurrentievermogen op om de herontwikkeling van belangrijke productiecapaciteiten te ondersteunen en een strategie voor de waardeketen van PV in de EU in 2022 te onderschrijven."

Stabiele markt in Europa
Naomi Chevillard, senior policy advisor bij SolarPower Europe, vult aan: "We hebben een alomvattende strategie nodig om wereldwijd concurrerende en innovatieve zonne-energiefabrieken in Europa te herontwikkelen. Dit omvat het vrijmaken van industriële investeringen in industriële projecten en het effenen van de weg voor een stabiele markt voor zonne-energie in Europa, waarbij een gelijk speelveld voor EU-bedrijven wordt gewaarborgd."

De brief, die gericht is aan voorzitter Ursula von der Leyen, vicevoorzitter Frans Timmermans en de commissarissen Kadri Simson (energie) en Thierry Breton (interne markt), en aan Europese staatshoofden en regeringsleiders, is ondertekend door de leidinggevenden van Akuo Energy, Amarenco Group, BayWa r.e., EDF, Enel Green Power, ENGIE, Iberdrola en Vattenfall Solar.