PV-installateurs krijgen tien dagen extra voor kennistest

17.03.2020 | Artikel

PV-installateurs krijgen tien dagen extra voor kennistest

Het vakblad E&W Installatietechniek komt net als vorig jaar met een kennistest voor PV-installateurs. Deadline voor het insturen van de antwoorden is verschoven van 20 naar 31 maart.

De test telt dit jaar twintig multiple choice vragen. De vragen gaan vooral in op de noodzakelijke kennis die pv-installateurs moeten hebben.

Verantwoordelijk voor de samenstelling van de test zijn E&W-hoofdredacteur Noud Heijna, André Derksen, projectcoördinator bij ISSO en coördinator van het ISSO Handboek Zonne-energie, Anton Kerkhofs, opleider en trainer bij SBK Opleidingen, en onderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy research. De test veroorzaakte vorig jaar beroering: de test zou ‘te moeilijk’ zijn geweest.

Basiskennis van pv-systemen

Heijna: “Bij de samenstelling van de test hebben we erop gelet dat de basiskennis van pv-systemen die een professional moet hebben ook tot een voldoende zou leiden. In dat opzicht was de test zeker pittig, maar niet te moeilijk. De resultaten lieten wel zien dat de basiskennis van pv-systemen bij veel installateurs kennelijk nog onvoldoende is. En gezien de stevige groei van de solarmarkt moet dat eigenlijk snel veranderen.”

Werk aan de winkel

Volgens Heijna is er werk aan de winkel voor installateurs: “Willen we als sector de veiligheid van pv-installaties kunnen borgen en het rendement ervan optimaliseren, dan moet het kennisniveau wel omhoog. We hopen in ieder geval dat de deelnemers die geen voldoende halen inzien dat ze nog kunnen bijleren. Het vakgebied van zonne-energie ontwikkelt zich snel, dus zij moeten een inhaalslag maken.”

Wat valt er te winnen?

Aan de test zijn enkele prijzen verbonden, waaronder een complete Sortimo WorkMo inclusief gereedschap ter waarde van 1500 euro en gereedschapsbonnen van 250 euro. Om mee te dingen naar een van de prijzen kunnen deelnemers tot en met 31 maart de test online invullen via: tnl.nu/solartest-2020. De uitslag en de antwoorden zullen worden gepubliceerd in de mei-editie van E&W Installatietechniek, een uitgave van Techniek Nederland.

Naar de Solar Kennistest

zonnepaneleninstallatiekennistestTechniek Nederland

Bron en foto: Techniek Nederland

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu