RDI: 'Zonnepaneelomvormer is eenvoudig te hacken'

30.05.2023 Anne Agterbos

RDI:
©Milieu Centraal

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) spreekt zijn zorgen uit over zonnepaneelomvormers. De RDI meldt dat omvormers niet voldoen aan de veiligheidseisen waardoor ze storing kunnen veroorzaken op andere draadloze apparaten, of gehackt kunnen worden.

Het RDI onderzocht negen omvormers op cyberveiligheid en de mogelijkheid dat ze storing op andere toepassingen veroorzaken. Geen van de omvormers bleek aan alle veiligheidseisen te voldoen.

Vijf van de negen omvormers kunnen storing veroorzaken op alledaagse apparatuur zoals de radio of draadloze tags om deuren te openen. Ook de lucht- en scheepvaart kan tegen problemen aanlopen door het gebruik van omvormers.

Hacken
Daarnaast blijkt geen enkele omvormer uit het testpanel aan de cyberveiligheidsnorm te doen. Ze zijn volgens de RDI makkelijk te hacken, van een afstand uit te schakelen, of in te zetten voor DDoS-aanvallen. Ook kunnen persoons- en gebruikersgegevens worden gestolen via de omvormer.

Veilig gebruik
De RDI adviseert producenten van omvormers om de cyberveiligheid van hun producten aan te passen. De RDI adviseert de consument om een omvormer aan te schaffen met een CE-markering. Vanaf 1 augustus 2024 wordt cyberveiligheid meegenomen in de CE-markering voor omvormers. Daarnaast adviseert de RDI omvormers te beveiligen met sterke wachtwoorden en regelmatig updates uit te voeren.