Realisatie Zonnepark Nieuwendijk

14.03.2022 Nicolien van Loon

Realisatie Zonnepark Nieuwendijk

Aan de Bredesteeg in Nieuwendijk (Noord-Brabant) is begin februari de bouw van Zonnepark Nieuwendijk van start gegaan. De locatie bevindt zich tussen de Rijksweg A27 en een bedrijventerrein.

Tijdens de realisatie van het zonnepark speelden niet alleen duurzaamheid, maar ook participatie en betrokkenheid een belangrijke rol. De omvang van het zonnepark is bewust en naar aanleiding van ingebrachte input vanuit omwonenden ontworpen. Zo was de oorspronkelijke omvang groter, maar is het zonnepark uiteindelijk dusdanig verkleind zodat deze zich niet meer in het zicht bevindt van de woningen aan de Rijksweg.

Daarnaast is het verzoek binnengekomen om de zonnepanelen in een lage opstelling te plaatsen, zodat zicht op de naastgelegen bedrijfspanden blijft behouden. PowerField wilde daar graag aan meewerken en om die reden is er voor een oost-west opstelling gekozen. De maximale hoogte van de zonnepanelen bedraagt dan ook 1,5 meter.

Explosievenonderzoek
Voorafgaand aan de bouw van het zonnepark is Heijmans Explosieven Opsporing bezig geweest met het opsporen van explosieven in het gebied. De plek was verdacht op klein kaliber, munitie en geschutmunitie, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. In het gebied zijn dan ook verschillende granaten en resten hiervan gevonden. Na afronding van het onderzoek naar explosieven, kon veilig worden gestart met de bouw van Zonnepark Nieuwendijk.

Rond eind februari heeft de storm ervoor gezorgd dat de bouw een paar dagen stil kwam te liggen. Maar dankzij het mooie weer van de afgelopen dagen is de achterstand ingehaald. Naar verwachting wordt de installatie van de zonnepanelen op 18 maart afgerond en wordt het zonnepark een week later op het elektriciteitsnet aangesloten.

De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie bij zonnepark Nieuwendijk komt ongeveer overeen met het verbruik van 350 Nederlandse huishoudens. Daarnaast wordt de opgewekte energie van de zonneparken van PowerField ook onder andere gebruikt om, via dochteronderneming PowerGo, laadpalen voor elektrische auto’s te voorzien van duurzame stroom.

PowerGo levert zo een belangrijke bijdrage aan de uitbreiding van het (snel)laadnetwerk van Nederland. Op deze manier zorgen PowerField en PowerGo ervoor dat vraag (laadvoorzieningen voor elektrische auto's) en aanbod (zonneparken) van duurzame energie bij elkaar komen. 

Over PowerField
Het Nederlandse PowerField ontwikkelt en realiseert duurzame energie. PowerField ontwikkelt, bouwt en beheert zonneparken, laadpalen en opslagsystemen. Elke dag is PowerField bezig met innoveren binnen de hernieuwbare energiesector. En dit doet PowerField efficiënt, duurzaam, lokaal betrokken en maatschappelijk verantwoord.