Record: Afgelopen week meer dan de helft stroom uit hernieuwbare bronnen

11.04.2022 Simone Tresoor

Record: Afgelopen week meer dan de helft stroom uit hernieuwbare bronnen
©Entrance / Energieopwek.nl

Uit cijfers van Energieopwek.nl, een samenwerkingsverband van Tennet, de Gasunie en Netbeheer Nederland, blijkt dat afgelopen week meer dan de helft van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen kwam. En dat is voor het eerst, schrijft de NOS.

Vorig jaar tikte in week 46 de teller 46 procent aan. Afgelopen week was bijna 54 procent van de gebruikte energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Om precies te zijn kwam 11 procent uit zonne-energie, 31 procent uit windmolens en bijna 10 procent uit biomassa.

Er komen steeds meer duurzame bronnen bij
De verklaring voor de goede cijfers is dat er steeds meer duurzame bronnen bij komen. Zo schaffen steeds meer gezinnen PV aan en is bijvoorbeeld, met de komst van windpark Borssele, het vermogen op zee meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

De recordopbrengst heeft volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra ook te maken met gunstige weersomstandigheden. Er stond veel wind en er was veel zon. Daarbij helpt het dat het nog niet erg warm is. Hoe warmer het wordt, hoe meer het rendement van zonnepanelen terugloopt. Verwacht wordt dat dit record de komende tijd alweer zal sneuvelen. Het is immers nog lang niet de langste dag.