Recyclingbijdrage voor zonnepanelen gaat omhoog en komt op de factuur

05.05.2023 Jan de Wit

Recyclingbijdrage voor zonnepanelen gaat omhoog en komt op de factuur
©Solarcycle

Vanaf 1 juli 2023 wordt de recyclingbijdrage voor zonnepanelen verhoogd van 6,50 euro per ton naar 40 euro per ton, dat meldt Stichting OPEN. Dit komt neer op 0,04 euro per kilo of ongeveer 0,80 euro per zonnepaneel. Ook zullen producenten en importeurs deze afvalbeheerbijdrage apart moeten gaan vermelden op hun factuur.

Stichting OPEN is verantwoordelijk voor inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, en dus ook voor zonnepanelen. Hoewel nu nog maar een beperkt aantal zonnepanelen wordt vervangen is de verwachting dat dit de komende jaren snel zal gaan toenemen.

Om in de toekomst een groeiend aantal zonnepanelen te kunnen recyclen verhoogt Stichting Open nu alvast de tarieven naar 0,04 euro per kilo zonnepaneel. Een deel hiervan komt terecht in een Waarborgfonds zodat te grote tariefschommelingen in de toekomst kunnen worden vermeden.

Met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat heeft Stichting OPEN afgesproken dat producenten en importeurs de recyclingbijdrage apart gaan vermelden op hun factuur. Deze verplichting geldt niet voor facturen van installateurs, maar de stichting hoopt dat installateurs hierin willen volgen.

Het apart vermelden van een ‘verwijderingsbijdrage voor zonnepanelen’ op de factuur verhoogt immers de transparantie naar de consument toe, die weet beter waarvoor hij of zij betaald. Daarnaast zou het hierdoor makkelijker zijn om de zogenaamde ‘freeriders’ – of profiteurs – op te sporen.

Techniek Nederland adviseert installateurs dan ook om gehoor te geven aan het verzoek van Stichting OPEN. Ook Holland Solar en Zonne-energie Recycling Nederland staan hierachter.

Via Wecycle zijn alle inleverpunten voor zakelijke zonnepanelen snel te vinden. Wie minimaal één pallet met twintig afgedankte zonnepanelen heeft en zich registreert bij Stichting OPEN kan verwijderde zonnepanelen ook gratis op laten halen.