Rendement zonnepanelen 2020 overstijgt verwachtingen

08.01.2021 Joyce Beuken

Rendement zonnepanelen 2020 overstijgt verwachtingen

Het rendement van zonnepanelen is vorig jaar vele malen hoger geweest dan in eerste instantie gedacht werd. Dat meldt Universiteit Utrecht.

De opbrengst was maar liefst 8 tot 18% hoger dan verwacht aan de hand van het langjarig gemiddelde rendement volgens het KNMI. Zonnepanelen door het hele land hebben in 2020 gemiddeld 12,6% meer opgebracht dan andere jaren.

Dit rendement is hoger dan het jaar ervoor, maar is nog altijd geen record. 2018 was het beste jaar op het gebied van rendement tot nu toe: ten opzichte van het langjarig gemiddelde werd er toen 16,8% meer opgewekt.

Regionale verschillen

Voor het hele land geldt dat de opbrengst hoger was. Toch zijn er regionaal flinke verschillen. Met name het zuiden heeft een bovengemiddeld gunstig jaar achter de rug. De Zeeuwse plaats Vlissingen is koploper.

In 2018 waren de regionale verschillen groter. Normaliter hebben zonnepanelen nabij de kust een hoger rendement volgens onderzoekers. Wat ook opvalt is dat een langere warme periode niet gunstig is voor de opbrengst van panelen. Wilfried van Sark, hoogleraar aan Universiteit Utrecht, benoemt dat een zonnepaneel meer baat heeft bij