Rijkswaterstaat deelt kennis en ervaringen over hernieuwbare energie op rijksgrond

11.03.2022 | Interview Joyce Beuken

Rijkswaterstaat deelt kennis en ervaringen over hernieuwbare energie op rijksgrond

Rijkswaterstaat deelt in een online magazine kennis en ervaringen uit de pilot Hernieuwbare energie op rijksgrond. In tien projecten verspreid over Nederland onderzoekt we samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) de beste manier om energie op te wekken langs snelwegen en op water. “Het is belangrijk om deze ervaringen te delen en anderen te inspireren bij de uitvoering van de Regionale Energie Strategieën (RES)", zegt directeur-generaal Michèle Blom.  

In het klimaatakkoord staat dat in 2030 zeventig procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Ruimte is daarbij in Nederland een uitdaging. In het licht van alle andere ruimtelijke uitdagingen kunnen we de klimaatdoelen alleen maar halen als we ruimte dubbel benutten, volgens Blom.

Rijkswaterstaat bezit ruim 4.000 vierkante kilometer grond en meer dan 10.000 vierkante kilometer wateroppervlakte. Door te onderzoeken of delen van deze grond en wateren beschikbaar kunnen worden gesteld voor de realisatie van duurzame energieprojecten, kunnen de energieopgaves van de RES-regio’s ondersteund worden. 

Diverse ervaringen
Voor de pilots hebben RWS, RVB en RVO onderzocht hoe de ruimte het beste ingezet kan worden. Dit gebeurde samen met provincies, gemeenten, waterschappen, netbeheerders en omwonenden, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor het e-zine zijn interviews gehouden met technisch adviseurs, specialisten participatie, omgevingsmanagers en projectleiders die meewerken aan de verschillende projecten.

De ervaringen zijn divers; ze gaan van financiering tot biodiversiteit en van burgerparticipatie tot de techniek van drijvende zonnepanelen. "Samenwerking en een goede communicatie met de omgeving blijken iedere keer weer cruciaal", stelt Blom.

Nieuwe projecten
Het e-zine blikt ook vooruit. Het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed is het omvangrijkere vervolg op de pilot. Eind 2020 zijn de eerste vijf projecten op grond van Rijkswaterstaat gestart. Dit voorjaar start een volgend traject met vijf nieuwe projecten. In deze nieuwe projecten worden alle leerervaringen uit de pilot direct in de praktijk toegepast. Het e-zine met resultaten is via deze link te bekijken.

rijkswaterstaat rwse-zinemagazinepilot

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu