Rol panelen bij instorten AZ-stadion onderzocht

26.11.2020 Joyce Beuken

Rol panelen bij instorten AZ-stadion onderzocht

25 november is het onderzoek naar het instorten van het dak van het AZ-stadion afgerond en gepubliceerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt in een rapport dat de zonnepanelen op het dak van het stadion in Alkmaar geen bijdrage hebben geleverd aan het bezwijken van de constructie.

Het stadion was slechts 13 jaar in gebruik toen op 10 augustus van vorig jaar een deel van het dak boven de tribune naar beneden kwam. Een onderzoek van het OVV biedt meer duidelijkheid over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Constructie gebrekkig

De stalen dakconstructie bleek al bij de oplevering niet voldoende steun te bieden. Na slechts een paar jaar scheurde de las al. Daarnaast is de constructie onvoldoende gecontroleerd, waardoor men niet heeft gezien dat het dak  met de jaren flink verzwakte.

Gerekend op speling

In 2016 werd het tribunedak voorzien van panelen. Een staalconstructeur heeft aan de hand daarvan controleberekeningen uitgevoerd. De totale belasting werd echter niet te hoog door de toevoeging van panelen. Er was in het ontwerp van het geheel rekening gehouden met eventuele aanvullingen. In het rapport schrijft het OVV: “Uit de berekening van Arup blijkt dat de toevoeging van zonnepanelen zorgde voor een ongeveer 10-15 procent hogere statische belasting op de verbinding”, wat nog onder de grens lag van wat het dak aan zou moeten kunnen.

Second opinion

Eerder dit jaar deed een andere partij al de uitspraak dat de panelen geen schuld hadden bij het instorten van het dak. Echter werd Arup ingeschakeld voor een second opinion, omdat het eerdere onderzoek wellicht niet voldoende gegrond zou zijn. Nu kan met zekerheid gezegd worden dat het instorten niets met de panelen te maken heeft gehad.