Ruim kwart Nederlanders kan kosten zonnestroom niet verklaren

18.10.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Ruim kwart Nederlanders kan kosten zonnestroom niet verklaren

28 procent van de Nederlanders begrijpt niet waarom groene stroom duurder is dan ‘grijze’ stroom. Dat blijkt uit een onderzoek van Zonneplan.

402 Nederlanders kregen van Zonneplan de vraag voorgeschoteld waarom groene stroom duurder is dan grijze stroom. Frank Breukelman, PR-medewerker bij Zonneplan: "We waren benieuwd of Nederlanders eigenlijk weten waarvoor ze nu precies extra betalen. Want het is bekend dat veel energieleveranciers alleen nog maar groene stroom aanbieden, terwijl je bij enkele partijen nog de keuze hebt tussen grijs en groen. De groene contracten komen steevast duurder uit de bus."

Tegendeel is waarheid
De meeste respondenten gaven aan geen antwoord te hebben op de vraag. Wie wel een vermoeden dacht te hebben, gaf doorgaans aan dat de kosten van het opwekken van groene stroom hoger lagen dan van gas- of kolengestookte stroom. Opmerkelijk, aangezien het tegendeel waar is, meent Breukelman.

7 procent van de ondervraagden keek met argwaan tegen de vraag aan. Zij twijfelden of de stelling wel klopte. Volgens Breukelman kwam één ondervraagde met een zeer correct antwoord: "Omdat ze (energieleveranciers, red.) betalen voor certificaten en daardoor pretenderen klimaatvriendelijk te zijn."

Mengelmoes uit stop
"Dat is precies wat er aan de hand is", beaamt Breukelman. "Al met al wordt ongeveer een kwart van de stroom die we in Nederland verbruiken duurzaam opgewekt. Tegelijkertijd bieden de meeste leveranciers alleen nog groene stroom aan. Dat kan natuurlijk niet, want zoveel duurzame stroom hebben we helemaal niet."

Hiermee doelt Breukelman op GvO’s, garanties van oorsprong. "Met die GvO's mogen energiebedrijven claimen dat zij groene stroom leveren. Maar wat er uiteindelijk bij de Nederlandse huizen uit de stopcontacten komt is standaard een mengelmoes van groene en grijze stroom. En doordat die GvO's spotgoedkoop zijn is nep-groene stroom in veel gevallen nog maar nauwelijks duurder dan grijze stroom."

datazonneplanfrank breukelmangascentraleskolencentralesgrijze stroomgroene stroomgvogarantie van oorsprong

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu