RWE investeert in proefproject drijvende PV op Noordzee

25.07.2022 | Nieuws Simone Tresoor

RWE investeert in proefproject drijvende PV op Noordzee
© SolarDuck

Energiebedrijf RWE gaat in 2023 investeren in een grootschalige drijvende PV-pilot van SolarDuck, 'Merganser' genaamd. De drijvende panelen met een nominale capaciteit van 0,5 MWp zullen naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee. Het project is een eerste stap in de samenwerking en legt de basis voor een groter demonstratieproject in het Nederlandse offshore windpark Hollandse Kust West (HKW).

'Merganser' zal RWE en SolarDuck belangrijke ervaring uit de eerste hand opleveren in één van de meest uitdagende offshore-omgevingen ter wereld. De inzet is de opgedane ervaring toe te passen om een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023 mogelijk te maken.

Bestand tegen zware omstandigheden
De door SolarDuck ontwikkelde techniek bestaat uit de integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee. Voor de bouw van zonneparken op zee is technologie nodig die bestand is tegen zware omstandigheden zoals hoge golven, sterke wind en zout water.

Het zeshoekige platform is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven te volgen - vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl een veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn.

Waterstof-backbone
RWE neemt deel aan de Nederlandse offshore wind tender voor Hollandse Kust West (HKW). De gebieden bevinden zich in de Noordzee, ongeveer 53 kilometer voor de Nederlandse kust. RWE's voorgestelde ontwerp voor HKW-locatie VI streeft naar een positief netto-effect op het ecosysteem van de Noordzee, terwijl het concept een blauwdruk is voor de integratie van offshore-windparken in het Nederlandse energiesysteem, inclusief 600 MW elektrolysecapaciteit met toegang tot opslagcapaciteit in de geplande waterstof-backbone op het vasteland.

solarduckRWEdrijvende zonnepanelendrijvende PVHollandse Kust West

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge | Commercial Designer Training

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 september 2022
09:00 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
5 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Vlotter werken met Sunny Design

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu