Schiphol Trade Park en Liander gaan voor flexibele netbalancering

01.12.2021 Jan de Wit

Schiphol Trade Park en Liander gaan voor flexibele netbalancering

Energiecoöperatie Schiphol Trade Park en Liander tekenden onlangs een gezamenlijke balanceringsovereenkomst. Samen gaan zij aan de slag met een pilot voor een innovatieve en duurzame oplossing voor het netcapaciteitsprobleem op Schiphol Trade Park. In samenwerking met technologiebedrijf Spectral komt er een collectieve energievoorziening.

De grote vraag naar elektriciteit in Nederland leidt al veelvuldig tot netcongestie, waardoor bedrijven lang niet altijd kunnen uitbreiden. “In de samenwerking met Energiecoöperatie Schiphol Trade Park onderzoekt Liander daarom nieuwe manieren om samen met andere partijen meer ruimte te vinden op het bestaande net”, stelt Huibert Baud, directeur klant & ontwerp van Liander.

Partijen met en zonder stroomcapaciteit worden in een virtueel net samengebracht en delen daar de capaciteit met elkaar. Dit virtuele net is eigenlijk een software gestuurd systeem over het bestaande net. Hiermee wordt alleen tijdens piekmomenten de beschikbare netcapaciteit aangevuld met zonne-energie uit batterijen. Met gasgeneratoren als extra back-up.

“Vanuit onze holistische visie op energietransitie kijken wij naar de meest integrale systeemoplossing. Dat is noodzakelijk om complexe technologische uitdagingen te kunnen tackelen. Het mooie aan deze oplossing op Schiphol Trade Park is dat de gehele elektriciteitsketen, van onderstation tot achter de meter bij de aangesloten bedrijven, realtime kan worden geoptimaliseerd”, aldus Philip Gladek, CEO van Spectral, het bedrijf dat de software ontwikkelde.

Netcapaciteit wordt maximaal benut
De software doet onder andere realtime-metingen, werkt met slimme sturing en door de piek opwekvoorzieningen in batterijen op te slaan, wordt maximaal gebruik gemaakt van de beschikbare netcapaciteit.

Arnoud van der Wijk, projectmanager Schiphol area development company, is tevreden met de samenwerking. “De capaciteit in het stroomnet wordt lang niet altijd volledig benut. Dit betekent dat er op momenten van onderbenutting er ‘vrije ruimte’ is voor alle bedrijven op Schiphol Trade Park om te gebruiken. De schaarse (net)capaciteit wordt zo slim met elkaar gedeeld.”

Momenteel worden de gevestigde bedrijven op het balanceringsplatform van Schiphol Trade Park aangesloten. Het eerste bedrijf zonder transportcapaciteit zal in het eerste kwartaal van 2022 worden aangesloten.