SDE++ Kansen en Klippen

26.11.2020 | Column Wido van Heemstra

SDE++ Kansen en Klippen
Roderick Leeuwenhart

De nieuwe SDE++ regeling is op 24 november geopend. Voor velen biedt dit weer kansen voor hun zon-PV project, maar er zijn ook klippen. Het is jammer dat zoveel aanvragen sneuvelen door soms eenvoudige administratieve gebreken. Voor de wat minder bedreven aanvrager hierbij enkele tips om de kansen zo goed mogelijk benutten en de klippen te voorkomen. Natuurlijk mag iedereen hier zijn voordeel mee doen.

Kansen

Per dag worden gekeken of het (resterende) budget voldoende is voor de aanvragen van die dag. Hoe eerder je indient, hoe meer kans je maakt. Openstelling van de regeling gaat als vanouds in fasen. De maximale subsidie wordt in elke volgende fase hoger. Het is handig om te kijken of de maximale subsidie in een eerdere fase voldoende is voor jouw project en je daarmee tijd kunt winnen.

Voorbeeld: Kleine zon-PV projecten tot 1 MW hebben een max. basisbedrag van € 0,080/kWh. Dit betekent een subsidie-intensiteit (SI)* van 93 €/ton CO2. Met deze SI kan vanaf 7 december 2020 17.00 uur ingediend worden. Indien jouw project ook mogelijk is met een basisbedrag van € 0,0785/kWh kun je een week eerder indienen, bij een basisbedrag van € 0,0748/kWh zelfs vanaf de opening. Specificatie mag nu in 4 decimalen!

Dien in op de eerste dag van de fase waarin jouw gewenst basisbedrag mogelijk is. Het tijdstip op die eerste dag is niet van belang. Let op: een dag duurt van 17.00 uur van de voorafgaande dag tot 17.00 uur van die dag.

Klippen

Fouten in de aanvragen door onvolledigheid:

  • Er ontbreekt een vergunning die wel vereist is;
  • Er ontbreekt een toestemming van de eigenaar indien dit niet de aanvrager is;
  • Geen transportindicatie netbeheerder

Andere fouten in de aanvraag:

  • Project niet op het eigen (post)adres
  • Verkeerd vermogen, komma’s verkeerd
     

Dubbele aanvragen

Veel bedrijven worden benaderd door intermediairs met een lucratieve aanbieding, een zon-PV project voor en bij hen te realiseren. Het gedachteloos tekenen van dit soort aanbiedingen is riskant. Sommigen gaan twijfelen en vragen dan daarnaast ook maar zelf aan. Dit gaat dan mis omdat er geen twee aanvragen op dezelfde locatie gehonoreerd kunnen worden. Als RVO hierdoor twijfelt aan de haalbaarheid van beide aanvragen kunnen zelfs beiden worden afgewezen. Kortom: check de kwaliteit van de aanbieding of vraag anders alleen zelf aan.

*Om aanvragen te vergelijken wordt een nieuwbegrip ingevoerd: subsidie-intensiteit (SI). SI = (basisbedrag – lange termijn productieprijs)/CO2-emissiefactor

ColumnWido van HeemstraRVOSDE

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: NAL: waar staan we nu en waar gaan we heen?

21 januari 2021 - 21 februari 2021
10:00 - 11:30
online

Lees verder

Webinar: Webinar: Thin-film solar

25 januari 2021
9:00
Online

Solliance

Lees verder

Webinar: SMA | Energy System HOME

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
26 januari 2021
09:30 - 11:00

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Webinar: Easy & fast: The Fronius Service process

Logo Fronius International GmbH
26 januari 2021
04:00 - 05:00 pm CET
online

Fronius International GmbH

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu