Kamer wil overprogrammering tegengaan met second opinion

10.12.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Kamer wil overprogrammering tegengaan met second opinion

Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een second opinion voor de uitkering van de SDE++-subsidie. Op 9 december werd hierover een motie ingediend in de Tweede Kamer, evenals een aantal andere moties rondom de energietransitie. Op 14 december wordt er over de second opinion gestemd.

Pieter Grinwis (ChristenUnie), Silvio Erkens (VVD), Henri Bontenbal (CDA) en Raoul Boucke (D66) ondertekenden de motie. Zij verzoeken de regering om voorafgaand aan de openstelling van de SDE++-subsidie van 2022 nog een second opinion op te laten stellen. Het liefst zelfs nog voor de toekenning van de bedragen uit de vorige ronde. Hiermee moet vertraging in de energietransitie tegen worden gegaan.

Second opinion
Indieners noemen de energie- en CO2-prijzen buitengewoon volatiel. De SDE++-ronde van 2021 is daarnaast flink overvraagd, zo kwam vorige week aan het licht. In de SDE++-aanvragen wordt nog gerekend met prijzen uit de beginperiode van het kabinet. Die liggen nu veel hoger waardoor de onrendabele top verandert.

Door de hogere prijzen hoeft er minder worden uitgekeerd uit de SDE++-pot. Er is te veel aangevraagd en dus overgeprogrammeerd. De gelden die hierdoor niet worden uitgekeerd komen niet beschikbaar voor andere duurzame energieprojecten, maar vloeien terug naar de staatskas. Hierdoor dreigen komend jaar aanzienlijk minder duurzame projecten te worden uitgevoerd, aangezien de subsidie hiervoor niet wordt uitgekeerd.

Lees ook: SDE++: ruim twee keer meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar

Het verzoek is om een second opinion op te laten stellen waarbij "cruciale variabelen, zoals de gehanteerde CO2-prijsraming, tegen het licht worden gehouden, zodat ongewenste vertraging in de energietransitie wordt voorkomen". Wanneer de prijzen worden bijgesteld – voordat de SDE++ wordt uitgekeerd – wordt er minder overgeprogrammeerd en blijven er meer middelen beschikbaar voor andere duurzame energieprojecten.

Gelijke monniken, gelijke kappen
Grinwis diende tevens een motie in waarin verzocht wordt om de subsidie voor zonnewarmte-installaties gelijk te trekken met die voor hybride warmtepompen. Zonnewarmte kan volgens Grinwis een groot deel van de warmtevraag in de gebouwde omgeving invullen, maar de huidige ISDE-subsidie van 20 procet van de investeringskosten biedt onvoldoende stimulans. Voor hybride warmtepompen bedraagt de subsidie 30 procent.

Lees ook: SDE++ vrijwel volledig naar kortetermijnoplossingen

Een andere motie, ingediend door Suzanne Kröger (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA), zet een kanttekening bij het deel van de SDE++-subsidie dat gereserveerd is voor CCS-projecten, waarbij opslag van CO2 het doel is. Het overgrote deel van de beschikbare subsidie is hiervoor gereserveerd. Wanneer een project niet doorgaat, moet het geld volgens de indieners van de motie zo snel mogelijk besteed worden aan andere CO2-besparende projecten.

Tweede KamerMotiesubsidieSDE ISDEsecond opinionenergietransitiezonnewarmte CO2CO2-opslagCO2-reductie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu