Slechts 7% van huiselijke energieopwekkers slaat op: Enorme groei verwacht

02.10.2020 Joyce Beuken

Slechts 7% van huiselijke energieopwekkers slaat op: Enorme groei verwacht

SolarPower Europe heeft tijdens SolarPower Summit de eerste editie van haar nieuwe European Market Outlook for Residential Battery Storage uitgebracht, waarin de markt voor energieopslagsystemen voor huishoudens (BESS) in heel Europa wordt geanalyseerd en de capaciteit voor 2020-2024 wordt voorspeld.

In de analyse is onder meer te zien dat er in 2019 een flinke toename heeft plaatsgevonden voor thuisbatterijen in Europa. De markt hiervan is met 57% gegroeid. Duitsland blijft de onbetwiste leider van BESS in Europa, met bijna 500 MWh geïnstalleerd en een marktaandeel van 66%. Van alle zonnepanelen en andere huishoudelijke energie-opwekkers in Europa is echter nog altijd slechts 7% gekoppeld aan een opslag middels batterijen, wat een aanzienlijk onbenut marktpotentieel betekent.

Pandemie eist tol

Uit het rapport van SolarPower is af te lezen dat de markt van energieopslagsystemen voor thuisgebruik een sterke groei zal zien de komende jaren. Terwijl de COVID-19-pandemie in 2020 zijn tol zal eisen met een beperkte uitbreiding van de Europese markt, namelijk een groeipercentage van slechts 9%, zal de installatie van thuisopslag in 2021 weer versnellen, gestimuleerd door herstelmaatregelen. Er wordt verwacht dat er tegen 2024 circa 7,2 GWh aan thuisbatterijen zal worden geïnstalleerd.

Raffaele Rossi, Coördinator van SolarPower Europe's Solar & Storage Workstream en co-auteur van het rapport, stelt het volgende: "In een 100% duurzaam energiesysteem is de opslag van elektriciteit van cruciaal belang om te kunnen zorgen voor een ononderbroken energievoorziening. Er moet zo’n 24% van de Europese vraag naar elektriciteit kunnen worden opgevangen. Om dit te bereiken moet de geïnstalleerde capaciteit van BESS tegen 2030 tot 900 GWh en tegen 2050 tot 1.600 GWh stijgen, een enorme groei ten opzichte van het niveau dat nu is geïnstalleerd. Europese en nationale beleidsmakers moeten dit enorme potentieel erkennen en gedistribueerde opslag in hun energie- en klimaatplannen bevorderen".