Slimme glazen gevel stuurt het binnenklimaat aan

21.01.2021 | Innovatie Mari van Lieshout

Slimme glazen gevel stuurt het binnenklimaat aan
Physee

Alleen wie de foto hierboven heel kritisch observeert zal in de ramen van de gevel een verschil opmerken met gangbaar isolatieglas. De afstandhouders tussen de glasplaten hebben namelijk nog een andere functie: het zijn ook sensoren met geïntegreerde pv-cellen, die data registreren over lichtintensiteit en relatieve vochtigheid. De sensoren kunnen vervolgens de zonwering en het ventilatiesysteem aansturen.

Traditioneel biedt een gevel beschutting. Zou het niet fantastisch zijn als die gevel ook kan communiceren met het klimaat binnen én de gebruikers van stroom voorziet? Het Delftse bedrijf Physee kreeg dat voor elkaar. Via hun slimme gevel komen stroom en data binnen die worden gekoppeld aan een platform voor toepassingen, zoals automatische bediening van zonneschermen, ventilatieroosters of het opladen van telefoons.

Momenteel wordt de SmartSkin-gevel toegepast op de Amsterdamse woontoren Bold, een van de eerste projecten waar ontwikkelaar, glasproducent, gevelbouwer en E-installateur dit samen realiseren. De innovatieve gevel is een wereldwijde primeur, vanwege de schaal waarop deze wordt toegepast.

Het pand wordt voorzien van 1.800 vierkante meter Power Windows, gepatenteerde en transparante ramen die licht omzetten in elektriciteit. Physee is behalve bij de Bold woontoren nog betrokken bij woningbouwprojecten in Diemen en Den Haag. In Den Haag betreft het woningbouw aan de Binck Kade. De bewoners kunnen straks met de energie die wordt opgewekt door de zonnecellen in de ramen, bijvoorbeeld hun tablets, smartphones en laptops opladen.

Zonwering

Een bijzondere toepassing in Den Haag is de koppeling aan de zonwering. De sensoren vangen de veranderingen in buitentemperatuur en het buitenlicht op en regelen op basis daarvan de binnentemperatuur van de woning. Staat er in de zomer te veel zon op de woning, dan gaat de zonwering vanzelf naar beneden. Tevens wordt bij stijgende temperaturen het ventilatiesysteem automatisch aangezet. ‘We gaan met onze SmartSkin in eerste instantie voor energiebesparing,’ benadrukt Maarten Ingen Housz, SmartSkin Integrator bij Physee, die claimt dat de intelligente ramen zo'n 15 procent energiebesparing opleveren. ‘Physee maakt de gevel dynamisch en zorgt voor een optimaal gebruik van daglicht. Dat alleen al brengt de koel- en warmtelasten naar beneden en levert een substantiële energiebesparing op.’

‘In ons huidige product zitten wel pv-cellen’, zegt Ingen Housz, ‘maar die zijn vooral bedoeld om de sensoren van de benodigde voeding te voorzien en additionele toepassingen, zoals bescheiden energielevering aan bijvoorbeeld smartphones. Onze R&D-afdeling kijkt binnen een onderzoeksproject overigens wel naar toepassing van pv die in ramen is geïntegreerd, om een wezenlijke bijdrage aan energieopwekking te realiseren. Dat zou kunnen in combinatie met een dunne film-technologie.'

Het hele artikel vindt u in het dossier 'Zonne-energie installatie' op de website van E&W Installatietechniek, het vakblad van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie van de installatiebranche.

automatisering binnenklimaatintelligentie energieopwekkingPhysee Power Windows Den HaagzonnecellenramenopladenTechniek Nederlandsmartskingevelsisolatieglas

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu