Slimmer gebruik bestaand net mogelijk na besluit ACM

25.05.2022 Jan de Wit

Slimmer gebruik bestaand net mogelijk na besluit ACM
©Netbeheer Nederland

Met het codebesluit congestiemanagement stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) netbeheerders in staat slimmer gebruik te maken van de bestaande elektriciteitsnetten. Een belangrijk besluit omdat het netbeheerders lucht geeft in het faciliteren van de energietransitie. “Zo zorgen we er samen voor dat de energietransitie sneller kan gaan”, stelt ACM-bestuurslid Manon Leijten.

Dankzij het codebesluit congestiemanagement hoeven netbeheerders in congestiegebieden niet altijd meer te wachten met het aansluiten van wind- en zonneparken totdat alle werkzaamheden voor het verzwaren van het net uitgevoerd zijn. In zo’n geval kan de netbeheerder congestiemanagement toepassen.

Naast grootverbruikers die energie afnemen, kunnen ook producenten die grootschalig duurzame energie opwekken tegen een financiële vergoeding meedoen aan congestiemanagement. De ruimte die dan beschikbaar komt, kan de netbeheerder verdelen onder zijn klanten. Zo ontstaat meer ruimte totdat de netversterking gereed is.

“Het probleem van transportschaarste wordt steeds nijpender en om dit probleem op te lossen moet het elektriciteitsnet op veel plaatsen worden verzwaard. Omdat er nog wel jaren overheen kunnen gaan totdat alle benodigde verzwaringen zijn uitgevoerd, moeten we er in de tussentijd alles aan doen om de bestaande netten zo slim mogelijk te gebruiken”, aldus Leijten.

Wat betekent dit in de praktijk?
Netbeheerders kunnen met het codebesluit congestiemanagement straks naast dagbiedingen ook lange termijncontracten afsluiten met grootverbruikers en producenten, om tegen een afgesproken vergoeding minder gebruik te maken van het net.

Voor verbruikers en producenten met kleinere aansluitingen wordt het mogelijk om zich te groeperen en gezamenlijk deel te nemen aan congestiemanagement.

De netbeheerder kan in sommige gevallen ook verbruikers en producenten van (grootschalige) wind- en zonnestroom verplichten om tegen een financiële vergoeding de vraag naar transport te verminderen. De netbeheerders werken samen uit hoe zij dit in de praktijk gaan toepassen.

Uit de toets van de investeringsplannen van netbeheerders door de ACM is gebleken dat het tekort aan transportcapaciteit nog vijf tot tien jaar zal aanhouden. De ACM zegt het daarom “belangrijk” te vinden dat netbeheerders de bestaande capaciteit zo slim mogelijk gebruiken en wijst daarbij op “onder andere personeelsschaarste en lange vergunningprocedures”. Die zorgen ervoor dat niet alle benodigde verzwaringen op tijd kunnen worden doorgevoerd.

Netbeheer Nederland laat weten “de impact van de verschillen tussen de regelgeving en het codewijzigingsvoorstel dat de netbeheerders eerder gedeeld hebben met de ACM” te onderzoeken. Ook zijn de netbeheerders de implementatie van de nieuwe regelgeving aan het voorbereiden. Hiervoor hebben zij zes maanden.

De netbeheerders werken al geruime tijd op proefbasis met de nieuwe regels voor congestiemanagement. Zo hebben zij het gezamenlijke handelsplatform genaamd GOPACS ontwikkeld waar (groot)verbruikers en producenten aan kunnen meedoen.