Solarcarports verplicht voor Franse parkeerplaatsen met meer dan tachtig plekken

09.11.2022 Jan de Wit

Solarcarports verplicht voor Franse parkeerplaatsen met meer dan tachtig plekken
©SolarPartners

De Franse senaat heeft een wetsvoorstel aangenomen dat het verplicht maakt om een solarcarport te plaatsen boven parkeerplaatsen met meer dan tachtig parkeerplekken, dat meldt het Franse nieuwsmedium Public Senate. Volgens de Franse regering zou het potentieel van de maatregel kunnen oplopen tot 11 gigawatt.

Vanaf 1 juli 2023 moet iedere Franse parkeerplaats met meer dan tachtig parkeerplekken worden uitgerust met een solarcarport boven minstens de helft van het oppervlak. Behalve als er sprake is van technische, veiligheids-, architecturale of erfgoedbeperkingen. Ook parkeerplaatsen voor vrachtwagens die meer dan 7,5 ton wegen wordt een uitzondering gemaakt.

Bestaande parkeerplaatsen met meer dan vierhonderd plekken hebben vanaf 1 juli 2023 drie jaar om hun solarcarport te realiseren. Parkeerplaatsen met tachtig tot en met vierhonderd parkeerplekken hebben vijf jaar de tijd.

Wordt hier niet op tijd aan voldaan dan wordt er een maandelijkse boete opgelegd van 50 euro per plaats. Een parkeerplaats met meer dan tachtig plekken kijkt dan tegen een jaarlijks bedrag van minimaal 48.600 euro aan. Leveringsproblemen van zonneproblemen is geen reden om hierop een uitzondering te krijgen.