Solarsector loopt 6 miljard euro mis

01.10.2020 Anje Hoogland

Solarsector loopt 6 miljard euro mis

De solarsector loopt miljarden aan gereserveerde subsidie mis. Dit komt doordat veel projecten die subsidie kregen toegewezen uiteindelijk om wat voor reden dan ook geen doorgang kunnen vinden. Het bedrag wordt vervolgens niet alsnog gereserveerd voor klimaatdoelen, maar vloeit terug naar de algemene middelen. Dit valt af te leiden  uit onderzoek van DNE Research dat 2 oktober wordt gepubliceerd.

Voor de meest recente Dutch Solar Quarterly-rapportage analyseerde het onderzoeksbureau de ontwikkeling van zonnestroomprojecten die sinds 2016 budget kregen toegekend vanuit de SDE-subsidie. Daaruit blijkt dat tot nu toe al een zesde deel van het toegekende zonnestroomvermogen niet resulteert in daadwerkelijke productiecapaciteit.

‘30 procent uitval is niet onwaarschijnlijk.’

Dit betekent dat er voor deze periode nu al 3,1 miljard euro aan subsidie voor zonne-energie onbenut blijft. Maar dit bedrag kan nog veel verder oplopen omdat er sinds 2017 flink meer zonnestroom is toegekend en ontwikkelaars afhankelijk van het soort project maximaal vier jaar hebben om hun plannen te realiseren. Er kunnen dus nog veel meer projecten uitvallen.

Onderzoeker Steven Heshusius legt uit: “Omdat de realisatietermijn per projectsoort verschilt kunnen we over de definitieve cijfers vanaf 2017 nog geen zekerheid geven. Want een project onder de 1 megawattpiek heeft 1,5 jaar tot realisatie, projecten op daken van boven de 1 megawattpiek hebben 3 jaar de tijd en velden 4 jaar. Bovendien is die deadline door COVID-19 uitgesteld met een jaar. Maar gelet op alle indicaties is tenminste 30 procent uitval van toegekende capaciteit over het geheel niet onwaarschijnlijk.”

Als we dat dus vertalen naar euro’s gaat het om een bedrag van 6 miljard dat in de  periode van 2016 tot en met de eerste helft van 2020 zijn doel niet bereikt.