Starbucks opent eerste solar store, wil alle energie zelf opwekken

11.12.2020 Joyce Beuken

Starbucks opent eerste solar store, wil alle energie zelf opwekken

Naar aanleiding van de Greener Stores Innovation Challenge is de eerste winkel op zonne-energie geopend in Californië. Daarnaast maakt Starbucks een reeks aan doelstellingen bekend, waaronder het zelf opwekken van 50% van het verbruik.

Store-manager Ayako won de Greener Stores Innovation Challenge met haar pitch over zonne-energie waarna haar idee werkelijkheid werd. Ayako liet zich inspireren door Japanse boeren die zonnepanelen inzetten om elektriciteit te kunnen gebruiken boven op bergen, maar stroom van het netwerk niet bereikbaar is. De innovatie is onderdeel van het overkoepelende plan om de ecologische voetafdruk te limiteren. De koffiegigant formaliseerde de doelstellingen voor 2030 om uitstoot en verbruik met de helft te verminderen.

Strategie gericht op wens klant

"Onze Planet Positive-initiatieven spelen een centrale rol in onze bedrijfsstrategie voor de lange termijn en richten zich direct op wat onze klanten vragen", aldus Kevin Johnson, Chief Executive Officer van Starbucks. "We evolueren naar een meer circulaire economie, en we doen dit op een zeer doelbewuste, transparante en verantwoordelijke manier".

100% duurzame energie sinds 2015

Starbucks zit overigens al langer op de juiste weg. Het bedrijf koopt sinds 2015 100% hernieuwbare energie in voor zijn meer dan 9.000 winkels in de Verenigde Staten, Canada, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf investeert ook in duurzame energieprojecten om de groei van groene stroom op het net in de buurt van de winkels die de energie gebruiken te ondersteunen.

Eigen zonneboerderij

Starbucks heeft tevens aangekondigd om 50% van hun elektriciteitsverbruik in de Verenigde Staten tegen 2022 te compenseren via de eerste leveringsketen van Starbucks, de Virtual Power Purchase Agreement (VPPA), met een zonneboerderij in Virginia.

Nederland kent ruim 70 filialen van de keten en ook een hoop shop-in-shops bij tankstations. Vorige maand maakte Starbucks bekend twee drive-throughs te willen openen in ons land.